SOMIADORES és un llibre molt especial en homenatge a les dones de Sant Joan d’Alacant. Un llibre, un àlbum il·lustrat, per a recuperar la memòria d’aquestes dones que la societat va oblidar. Dones de diferent classe social, ideologia o professió.

Un projecte denominat “T’ESTIME SANT JOAN” ha permès sumar veus femenines que enriqueixen enormement el patrimoni documental i social i aquest llibre és un exemple clar d’aquest repte per al qual s’han utilitzat fonts documentals, altres treballs de recerca i testimoniatges personals, i probablement ha de ser l’incentiu per a noves recerques que incorporen la perspectiva de gènere i la diversitat com un aspecte indispensable perquè si no la memòria quedaria incompleta.

La Regidora de Cultura, Clara Rodríguez, va indicar que “aquestes dones van saber deixar la llum encesa, els llibres oberts i els calaixos nets perquè les noves dones poguérem trobar un camí”.

Aquest llibre que es presenta avui a les 20 hores en el Auditori Antonio Gil de Sant Joan forma part d’una col·lecció de l’Ajuntament de Sant Joan d’Alacant en commemoració del 9 d’octubre i que des de 1997 edita un llibre tots els anys.

El llibre confeccionat per Alberto Celdrán de l’Institut Intercultural del Narració Oral, entre altres coses, ha explicat també amb la participació de 9 il·lustradores i il·lustradors que han posat ha cada dona que es recorda una imatge original que les referència.

Alberto Celdrán assenyala que “moltes són les dones que al llarg de tota la història van lluitar perquè la nostra societat fóra una mica millor, més humana, més tendra i afectes, més preocupada pels altres. La vida està plena de dones que van somiar un món millor, més just i igualitari”.