Ahir va tindre lloc una roda de premsa en l’hall del Principal per a anunciar el 10é Aniversari de «Stars Gal·la». Han acudit a la roda de premsa Nayma Beijaldi, regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Alacant; Asiya Lukmanova, presidenta de l’Associació Nacional de Ballet Professional i promotora de Stars Gal·la; Evgenyia González, estavella convidada i ballarina solista del Ballet Nacional Txec i Mª Dolores Padilla, subdirectora del Teatre Principal.
Aquest any 2023 marca una fita en la ja coneguda Stars Gal·la, que celebra el seu desé aniversari presentant, com tots els estius, a la crème de la crème del ballet mundial. L’esdeveniment és una cita imprescindible per als amants de la cultura. Es tracta d’una nit inigualable, una oportunitat de veure ballant junts a grans artistes que realment estan marcant la diferència dins del panorama de la dansa clàssica internacional.
Les estreles convidades estaran acompanyades per un cos de ball d’estudiants professionals de RMB i per músics en directe en algunes peces, reunint a prop d’un centenar d’artistes sobre l’escenari del Teatre Principal. A més, per a aquest any d’aniversari s’espera una edició molt especial carregada de sorpreses i grans noms del món del ballet.
L’Associació Nacional de Ballet Professional és la institució encarregada de produir aquesta gala. La seua directora Asiya Lukmanova comenta que “encara que ja és difícil superar-se amb un esdeveniment de tanta qualitat com presentem sempre, el nostre objectiu és continuar sorprenent i oferint un espectacle inigualable. Tenim confirmats a grandíssims artistes i noves col·laboracions que estic segura enlluernaran al públic”.
Les entrades per a Stars Gala ja estan a la venda en la web i taquilla del Teatre Principal d’Alacant.
L’elenc que es presentarà en 2023 és del millor nivell artístic i tècnic, liderat per estreles de renom internacional i artistes de grans teatres. Entre els confirmats estan Anastasiya i Denis Matvienko (estreles internacionals), Anna Ol i Young Guy Choi (Ballet Nacional d’Holanda), Yolanda Correa (Ballet Estatal de Berlín), Svetlana Bednenko i Nelson López (Ballett am Rhein) i Evgeniya V. González (Czech National Ballet).
Labor Benèfica
Els beneficis recaptats per la gala es destinaran a fins benèfics, com en anys anteriors. Stars Gala finança un programa de beques i ajudes directes per a estudiants de dansa en situacions precàries i de vulnerabilitat econòmica i social. L’Associació Nacional de Ballet Professional porta treballant per posar el noble art del ballet clàssic al servei de la societat, col·laborant sempre amb artistes que recolzen aquests valors.
Sobre els artistes confirmats:
• Denis Matvienko, ballarí ucraïnés, ha sigut estrela principal dels teatres Mariinsky, Bolshoi, Mikhailovsky i Ballet Nacional d’Ucraïna, així com director d’aquest últim.
• Anastasiya Matvienko, ha sigut solista principal en l’Òpera i Ballet Nacional d’Ucraïna, primera ballarina del Teatre Mikhailovsky de Sant Petersburg i posteriorment solista principal en el Teatre Mariinsky de Sant Petersburg des de 2009 fins a 2022.
• Anna Ol, ballarina principal del Ballet Nacional d’Holanda, aquesta preciosa i incomparable ballarina és aclamada unànimement per premsa i públic. Ha sigut condecorada amb multitud de premis, entre els quals destaquen el Gran Premi de Ulanova en 2008, Arabesque Competition en 2010. En 2018, va ser nomenada ‘Millor ballarina de l’any’ en el British Critics’ Choice.
• Young Guy Choi, ballarí principal del Ballet Nacional d’Holanda. Prèviament ballarí principal en el Ballet Nacional Koreano de Seul. En el seu palmarés destaquen la medalla d’or en la Competició Internacional de Varna en 2010, i la medalla d’or en el Youth America Gran Premi 2007.
• Yolanda Correa, ballarina principal en el Ballet Estatal de Berlín. ha sigut artista convidada en diverses companyies internacionals: Royal Swedish Ballet Stockholm, Ballet del Teatre di San Carlo Napoli, The Kremlin Ballet Moscow, Ballet de Kazan, Companyia Nacional de Dansa de Madrid.
• Svetlana Bednenko. Ballarina ucraïnesa de renom internacional, actualment artista principal del Ballett am Rhein. Ha sigut primera solista del teatre Mikhailovsky (Sant Petersburg), solista principal del teatre de ballet Eifman i guardona amb nombrosos premis internacionals.
• Nelson López, ballarí uruguaià, ha sigut ballarí principal del prestigi Ballet Nacional del Sodre sota la direcció de Julio Bocca i posteriorment Igor Yebra. Des de 2020 és membre del Ballett am Rhein d’Alemanya. López compta amb un ampli repertori a la seua esquena, tant de rols clàssics com de peces contemporànies.
• Luisa María Arias, al llarg de la seua carrera ha ballat en companyies com a Companyia Nacional de Dansa, Netherlands Danse Theater, Ballet Nacional de Nancy et la Lorraine, Opera Nacional du Rhin, treballat amb els coreògrafs més prestigiosos. Actualment és ballarina freelance i assistent coreogràfica de Nacho Duato.
• Francisco López, ballarí diplomat de l’Institut Superior d’Art del Teatre Colón de Buenos Aires, on he treballat en el ballet estable. Ha sigut ballarí solista del Teatre Sant Martí i ballarí principal en la CND d’Espanya sota la direcció de Nacho Duato. És convidat a múltiples gales internacionals i treballa amb alguns dels coreògrafs més prestigiosos de l’actualitat.
• Evgeniya V. González, actualment ballarina solista del Czech National Ballet, ha actuat amb grans companyies com el Mariinsky de Sant Petersburg o el Bayerisches Staatsballett. És guanyadora d’importants premis i ha participat en diverses gales internacionals.