La Mostra de la Cuina del Pinós és un dels esdeveniments gastronòmics més reconeguts del municipi, en els quals es mescla la tradició de la cuina autòctona amb la innovació dels restauradors locals. El certamen celebra la seua dinovena edició amb l’eslògan “Suculenta i Tradicional. La nostra cuina”, i està organitzat per la Regidoria de Turisme de l’Ajuntament del Pinós.

Un esdeveniment l’emblema del qual és el millor sabor del Pinós, atraient cada any a centenars de comensals captivats pels nostres plats de referència, l’arròs amb conill i caragols, els gaspatxos, la gatxamiga, els alls i picat i els fassegures, que són el plat principal cadascuna de les jornades.

Els restaurants participants enguany són: El Timó, La Torre, Fogons El Bocao i Alfonso, on s’ha presentat aquesta edició, posant en valor dos aspectes que donen el caràcter especial a la cuina del Pinós: “Fusió cuina tradicional/cuina d’avantguarda”.

La XIX Mostra de la Cuina del Pinós se celebrarà del 19 al 24 de febrer i de l’1 al 3 de març, tal com ha anunciat en la presentació l’Alcalde del Pinós, Lázaro Azorín. Tant ell com l’edil de Turisme, Neus Ochoa, i la tècnic de la ADM, Eva Jara, confien que aquesta edició aconseguisca l’èxit de les anteriors i el Pinós es reafirme com a referent culinari a la província.

El primer edil ha recordat que la promoció de la Mostra en Fitur va tindre molt bon acolliment, és un esdeveniment reconegut no solament a nivell provincial i suposa un impuls a la nostra gastronomia, al nostre potencial turístic i, per descomptat, al sector econòmic del poble, perquè són molts els qui ens visiten durant aquests dies. Parafrasejant amb la data de hui, 14 de febrer, ha destacat que la cuina pinosera enamora.

TAULA REDONA

La presentació de la XIX Mostra de la Cuina del Pinós ha comptat amb personalitats de l’àmbit del turisme i la gastronomia, que han dut a terme una taula redona on s’ha posat de manifest la importància de la gastronomia autòctona, el bon fer culinari al Pinós, la qualitat dels productes locals, el potencial turístic del municipi i el treball promocional que s’ha realitzat per a posar-lo en valor.

La taula redona ha comptat amb la participació del Secretari de Turisme de la Generalitat Valenciana, Francesc Colomer; María José San Román, Xef del Restaurant Monastrell amb una Estrela Michelín i padrina de la Mostra l’any passat; Juan Mora, director del Secretariat d’Investigació de la UA i director del curs expert en elaboració artesanal de gelats; representant a Gasterra (Centre de Gastronomia del Mediterrani) Ana Zaragoza, coordinadora del Màster d’arrossos i alta cuina mediterrània de la UA. I com a representants de la gastronomia local han assistit Javier García, director tècnic de Cellers el Pinós; Miguel Ángel Bravo, responsable de enoturismo de Cellers Tornar; i el xef Javier Alfonso, de Restaurant Alfonso.

En la taula redona, l’alcalde del Pinós, Lázaro Azorín, ha exercit de moderador del col·loqui, introduint diversos temes en el debat, i tots han coincidit a assenyalar que aquest esdeveniment és un merescut homenatge a les nostres mares i àvies i a la cuina tradicional. Estem en el millor moment de donar a conéixer el gran potencial gastronòmic del Pinós a través d’aquestes jornades, ja consolidades, apostant sempre pels productes de qualitat i posant en valor l’autòcton, com fa la Universitat d’Alacant buscant la professionalització del sector, conjuminant coneixement científic i saber popular en uns cursos que compten amb alumnes apassionats. Per aqueixa raó, els representants de la Universitat presents lloen que un esdeveniment com la Mostra de la Cuina del Pinós transmeta tradició, sostenibilitat i cultura mediterrània com la millor manera de reivindicar l’autenticitat.

Francesc Colomer, Secretari Autonòmic de Turisme, ha anunciat la creació de la Xarxa GastronTurística de la Comunitat Valenciana i la seua marca L’EXQUISIT MEDITERRANI, una estructura col·laborativa en xarxa per a connectar iniciatives entre els agents públics i privats del sector, crear nodes territorials, millorar la competitivitat del producte i de les destinacions gastronòmiques i reforçar la identitat i excel·lència de la nostra gastronomia. Colomer ha posat com a exemple de la xarxa la Mostra de la Cuina del Pinós per a posar en valor el costat més autèntic i identitari de la nostra cultura gastronòmica mediterrània, perquè “aporta receptes i tradicions culinàries tan apegades al paisatge com l’arròs al sarment amb conill i caragols, el gaspatxo, els cellers, els vins i els productes culinaris”.

PABLO MONTORO APADRINA LA MOSTRA 2019

El xef eldense Pablo Montoro, padrí de la XIX Mostra de la Cuina del Pinós ha tingut paraules de lloança a l’esforç que realitza l’Ajuntament del Pinós cada any per a donar a conéixer l’excel·lent valor que té la cuina d’aquest municipi, de la qual se sent un perfecte banderer. Com a amant de la bona cuina, l’apadrinament de la Mostra és per a ell tot un honor.

Finalista del programa Top Xef 2017, Montoro s’ha format amb grans professionals, com Martín Berasategui o el Bulli, i afirma que va trobar en la cuina el seu propi camí, i que amb ella va descobrir la seua millor forma d’expressió.

Després de finalitzar la taula redona i obsequiar al padrí amb el davantal commemoratiu d’aquesta Mostra de la Cuina del Pinós, l’alcalde ha sol·licitat a les dones de diferents col·lectius socials, culturals i soci sanitaris que han assistit com a espectadors al fet que s’acostaren a fotografiar-se amb els protagonistes de la jornada, als qui també s’han unit les edils Neus Ochos, Inma Brotons i el director del CdT Alacant, Antonio Crespo.

El xef ha compartit amb els assistents una degustació “fusió-tradició-innovació” preparada per Restaurant Alfonso, com a avantsala del que se servirà en la Mostra.

LA JORNADA HA INCLÒS DIVERSES VISITES

Prèviament, els participants en la taula redona han tingut oportunitat de visitar el Mirador de la muntanya Vedat, que alberga la pedrera a cel obert més gran d’Europa, acompanyats per l’alcalde, l’edil Silvia Verdú i el tècnic de mines Eloy Ibernón, impactant per les seues dimensions al secretari autonòmic de Turisme. També han visitat diapiro salí de la muntanya Cabezo, un referent en la producció de sal a la província d’Alacant, ja que el 60% de la sal de Torrevella procedeix del subsòl del Pinós.

Les visites també han inclòs una parada en un dels monuments més representatius i emblemàtics del municipi, la Torre del Rellotge.