La Regidora de Medi Ambient, Esther Díez, ha informat que des del seu departament s’ha procedit a l’alliberament de 30 exemplars de cerceta pardilla al Clot de Galvany. Un procés d’enfortiment de la població d’aquest anàtida en perill d’extinció i dut a terme en col·laboració amb el servei de fauna de la Generalitat Valenciana, dins del seu programa per enfortir les efectius d’aquesta espècie a la Comunitat Valenciana.

Com ha explicat la regidora, «els elements per a la seua adaptació s’han disposat en el lloc i les primeres cercetas que van ser alliberades ja volen lliurement en plena nauralitat lligada al Clot de Galvany».

Díez ha aclarit que encara que el lloc no està obert als visitants com a resultat de l’alarma, «la protecció i conservació del treball continua perquè els ciutadans pugan gaudir del Clot de Galvany quan finalitzi l’emergència sanitària».

La responsable del medi ambient explica que per garantir l’èxit de l’operació s’ha apropiat una gàbia especial en una de les basses del jaciment on els exemplars de cerceta s’alliberen durant uns dies, de manera que entren en contacte amb l’entorn i són estan habitades a ella, ja que s’han criat en captivitat a les instal·lacions que la Generalitat té a València. Durant aquest període, s’han de subministrar amb un pienso especial, la seua alimentació, per facilitar el seu trànsit a l’alimentació natural, i després d’aquesta setmana d’adaptació, s’alliberen definitivament en el lloc, encara que se segueixen proveint d’algun feed disminueix fins que finalment deixem de facilitar-la, d’aquesta manera es pretén assegurar la seua total adaptació als aliments que ofereixen les basses del lloc.

A més, s’han construït nius artificials, similars als que van néixer a les instal·lacions del servei de fauna, que s’han instal·lat en diverses espais del Clot, per tal de facilitar la reproducció en ells i així augmentar la població d’aquesta espècie.

Diez explica que «durant el temps es mantenen les restriccions actuals sobre la mobilitat, es prohibeix l’accés al lloc, però la vida en el lloc continua, i els nostres esforços per assegurar la seva adequada protecció i conservació romanen de manera que, Quan és possible tornar a visitar-nos, podem seguir gaudint de les meravelles del lloc i de l’observació dels seus nous habitants, fins llavors recordar, ens hem de quedar a casa. A la pàgina web del site (www.clotdegalvany.es) i les seues xarxes socials, mantindrem una finestra oberta perquè puguis gaudir de la fauna, flora i paisatges de la PNM del Clot de Galvany a través d’imatges i vídeos, i així contribuir a facilitar el pas del hores a les nostres llars. «