L’illa de Tabarca ha obtingut el certificat com a “Paratge Starlight”. És el primer enclavament de la província que aconsegueix aquesta certificació, que acredita la qualitat del cel per a l’observació astronòmica de cara a desenvolupar el astrorurismo a l’illa. La vicealcaldessa i responsable del Patronat de Turisme Alacant City&Beach, Mari Carmen Sánchez, ha presentat hui aquest projecte en Fitur.
“La riquesa natural de Tabarca fa que l’illa siga el lloc idoni per a ser declarat Paratge Starlight. Aquesta certificació porta aparellada no sols la qualitat del cel per a l’observació sinó també el compromís de preservar-lo de manera sostenible”, ha explicat Sánchez. “L’objectiu és desenvolupar ací el astroturisme i ajudar a desestacionalizar el turisme a l’illa”, ha afegit la vicealcaldessa.
La Fundació Starlight, creada per l’Institut d’Astrofísica de Canàries (IAC) i la Consultora Corporació 5, té com a missió la difusió de l’astronomia i la ciència, així com de la protecció dels cels estrellats mitjançant l’assessorament per a reduir al mínim l’impacte de la contaminació lumínica.
Els certificats que emet la Fundació Starlight estan avalats per la UNESCO i el projecte Starlight compta amb el suport de la Unió Astronòmica Internacional (IAU) i l’Organització Mundial de Turisme.
L’encarregada de fer lliurament del certificat ha sigut la directora de la Fundació Starlight, Antonia Varela.
Tabarca és l’illa habitada més xicoteta d’Espanya i va ser la primera reserva marina d’interés pesquer que es va declarar com a tal al país. El Patronat de Turisme Alacant City&Beach ha tingut en compte la seua importància com a enclavament natural per a proposar a la Fundació Starlight el seu estudi com a possible “Paratge Starlight” que finalment ha obtingut.
La idea és desenvolupar i comercialitzar en un futur pròxim paquets turístics per a gaudir de l’observació amb transport i allotjament a l’illa. A més es plantejaran accions educatives i culturals vinculades a l’astronomia.
El lloc triat per a l’observació és la coneguda com a “Punta Falcón” en l’extrem més oriental de l’illa. Des d’aquest punt és possible gaudir de les constel·lacions durant totes les estacions any. Així, per exemple, es poden veure Orión, Taure, Auriga i Bessons a l’hivern, Lyra, Cigne, Àguila, Escorpió i Sagitari a l’estiu, i totes les nits de l’any es pot gaudir de les constel·lacions circumpolars.
Astroturismo
L’astroturisme és una modalitat de turisme sostenible i responsable que combina l’observació del cel nocturn, la divulgació i activitats d’oci relacionades amb l’astronomia, segons indica la Fundació Starlight. En el cas dels seus paratges i reserves aquestes han de disposar de mitjans per a garantir la seua protecció, i a més ser llocs visitables, amb les adequades infraestructures i activitats relacionades amb l’oferta turística.