El parc de naturalesa i animals Terra Natura Benidorm ha fet un pas més en la conservació de l’escurçó cantil (Agkistrodon taylori) amb el naixement de quatre noves cries d’aquesta espècie, considerada com un dels rèptils més amenaçats d’Amèrica a causa de la destrucció del seu hàbitat natural. Es tracta de la primera vegada que els experts del complex aconsegueixen reproduir aquesta espècie en captivitat en el recinte benidormense.

El naixement d’aquestes cries ha estat possible després que en el mes d’octubre de 2017 arribarà al complex un mascle de víbora cantil per unir-ho a la femella que ja habitava en les instal·lacions. La femella ha hagut de superar una gestació de cinc mesos, en la qual ha posat set ous, dels quals han aconseguit néixer quatre cries.

Els naixements d’aquesta espècie se solen produir entre el mes d’agost i octubre. Quan neixen les petites serps són totalment independents, i el seu verí és tan potent que pot provocar danys greus a animals de gran grandària, fins i tot a l’ésser humà. El verí d’aquesta espècie ha format part d’estudis per analitzar el seu efecte en el tractament de determinades patologies com l’epilèpsia.

L’equip d’experts de Terra Natura Benidorm no podrà concretar el sexe de cada cria fins que passin uns mesos i adquireixin la grandària suficient. Aquest rèptil detecta a les seues preses amb moviments d’ombres i canvis de llums a través dels seus ulls, de les partícules d’olor que hi ha en l’ambient a través de la seua llengua i en la foscor a través de les seues fosetas. També és coneguda pel nom de ‘quatre nassos’ a causa dels quatre orificis que posseeix en el seu rostre i que s’assemblen a un nas.

Dels quatre orificis del seu rostre, tan sol dos són fosses nasals, ja que els altres dos són fosetas termoreceptoras. Les fosetas són sensors de calor que permet a aquests animals caçar a les nits i detectar qualsevol presa o cos de sang a plena foscor. A més, és coneguda com cantil per la cua que té, ja que la deixa penjant com si fos un cantil.

El color més cridaner de la punta de la cua ho utilitza per atreure l’atenció de les seves preses. Mou la cua a manera d’esquer perquè sembli un cuc amb l’objectiu que amfibis, llangardaixos i rosegadors es confonguin i s’acostin a ella.

Sobre Terra Natura Benidorm

Terra Natura Benidorm és un parc de naturalesa i animals dedicat a l’oci familiar que compta amb una col·lecció de més d’1.500 animals, de 200 espècies diferents (50 d’elles en perill d’extinció). La seva superfície es divideix en quatre àrees que representen els continents d’Amèrica, Àsia i Europa, i la zona de Pangea, inspirada en l’origen de la Terra. El recorregut per les seves instal·lacions fa que els visitants se submergeixin en el concepte de zooinmersión i otretat.