Terra Natura Benidorm participa en el projecte internacional Indian Rhino Vision 2020, promogut per la International Rhino Foundation. Aquesta actuació de conservació in situ té com a objectiu aconseguir que la població silvestre de rinoceronts indis que habita a les set àrees protegides de Assam, abast com a mínim els 3.000 individus de l’espècie en 2020. La col·laboració del parc benidormense en aquest projecte s’emmarca dins de l’activitat que realitza per preservar la conservació d’espècies, tant in situ a la regió on habita, com a ex situ.

Dins de la preocupació per fomentar i conscienciar sobre els problemes de conservació dels rinoceronts, el parc de naturalesa se sumarà a més a la celebració del Dia Mundial del Rinoceront el cap de setmana vinent, que es commemora el 22 de setembre. Així durant el dissabte i el diumenge es realitzaran diferents xerrades divulgatives entre els visitants sobre la greu situació que viuen els rinoceronts en els seus llocs d’origen i l’amenaça que suposa per a la seva supervivència.

En el projecte Indian Rhino Vision 2020 intervenen el departament forestal de Assam, el Consell Territorial de Bodoland, el Fondo Mundial per a la Naturalesa (WWF) i el servei de pesca i vida silvestre. El pla ha permès traslladar rinoceronts de zones superpobladas, com el Parc Nacional de Kaziranga i el Santuari de vida silvestre de Pabitora, a altres àrees protegides perquè críen de manera més estable i segura.

En una primera fase, es va treballar per millorar la protecció i el monitoreo de les poblacions existents. Des de llavors, han nascut altres 11 cries més, signe que mostra la correcta adaptació d’aquests animals als seus nous santuaris. En l’actualitat, la població de rinoceronts segueix prosperant.

El rinoceront indi (Rhinoceros unicornis) està considerat com a espècie vulnerable per la IUCN. La pèrdua del seu hàbitat i la caça furtiva havien arribat a reduir la seva població a menys de 200 exemplars en el nord de l’Índia i Nepal. Gràcies a l’increment de la seva protecció per part de les autoritats de tots dos països, la població s’ha recuperat fins a superar els més de 3.345 individus en l’actualitat, xifra que amb el projecte Indian Rhino Vision 2020 es pretén incrementar.

Conservació del rinoceront en Terra Natura

A més, dels projectes de conservació in situ en els quals col·labora Terra Natura Benidorm, el parc també ha desenvolupat un programa de conservació del rinoceront indi exsitu en les seves instal·lacions per tractar d’aconseguir la reproducció d’aquesta espècie amb vista a la seua futura reintroducció en zones afectades. Gràcies a les condicions d’enriquiment ambiental aconseguides en les instal·lacions d’aquest animal i a les cures de l’equip tècnic del parc es va aconseguir el primer naixement d’un rinoceront indi en a Espanya en 2015.

En l’actualitat, Terra Natura Benidorm compta amb tres rinoceronts indis, ja que la cria nascuda en el recinte, cridada Esglai, va ser traslladada a un altre zoològic europeu per fomentar la conservació de l’espècie a través de la seua unió amb altres exemplars genèticament compatibles.