L’edil de Cultura, Mª Dolores Padilla, i el President de la Fundació Titanic, Jesús Ferreiro, han presentat als mitjans l’exposició Titanic. The Reconstruction, que podrà visitar-se del 22 de maig al 10 de novembre a la Sala d’exposicions de la Llotja del Peix.

L’EXPOSICIÓ. La mostra alberga infinitat d’objectes del buc, com a peces originals, instruments de música, vestits de gala i eines,i algunes reproduccions, així com testimoniatges de supervivents de l’enfonsament. El guió de l’exposició parteix de les entrevistes que Jesús Ferreiro va realitzar a nou dels supervivents del vaixell, especialment a Millvina Dean, amb la qual va travar amistat després d’hores de conversa. Era la primera vegada que l’entrevistava un periodista espanyol.

Millvina Dean , la supervivent més jove del Titanic (tenia llavors dos mesos i tretze dies), ens comptarà els records que li va anar comptant la seua mare (van sobreviure la seua mare i els seus dos germans, però el seu pare va morir). En els últims anys de la seua vida, Millvina va passar penúries econòmiques pel que James Cameron i Leonarod Di Caprio i Kate Winslet van donar 22.000 € per a cobrir les seues despeses.

Entre les peces que s’exposaran, la gran estrela de l’exposició és la impressionant maqueta del vaixell, realitzada a Espanya, amb 12 metres de longitud, 4,5 metres d’ample i 3,9 metres de puntal. La reproducció, oberta per estribord perquè es veja l’interior d’aquesta, representa amb detall tots els elements del vaixell, fins i tot els interiors, gràcies a tres mil punts de llum.

Una altra peça estrela és el famós “Cotxe del Titanic”, cotxe que en realitat mai va estar en el vaixell. Aquest “Brush Runabout” d24 va ser fabricat a Detroit en 1909 i estava planejat que a la volta del Titanic a Europa, el cotxe fora en el vaixell per a la seua presentació europea. Però no va poder ser, i va arribar a Europa en el Olympic. Va eixir al mercat per un preu de 639 dòlars, una fortuna per a aquells temps!

El quadre original “El somni del Titanic”, del pintor santanderino Enrique Gran (mort en 1992) és una altra de les peces que s’exhibeixen. La visita a l’exposició dura una hora i mitja, amb audioguía (inclòs en el preu de l’entrada).

En Coímbra (Portugal), última destinació de la seua gira fins ara, ha batut rècord de públic, 84.942 visitants en sol nou dies. L’exposició té programada la seua gira per Itàlia, França i Regne Unit, des del port de la qual de Southampton “salparà” el 10 d’abril de 2022 amb destinació a Nova York, on s’exposarà durant un any.

Padilla ha assenyalat que «l’exposició que arriba a Alacant, ve precedida pel rotund èxit obtingut en ciutats com Granada, Tarragona, Vigo, León, Coruña, Bilbao,Santander, Barcelona, Gijón o Burgos, i amb el rècord batut en la seua última parada, en Coímbra (Portugal), on en només nou dies la van visitar 84.942 persones. Estem molt satisfets del resultat final que alacantins i turistes podran gaudir a la sala d’exposicions de la Llotja, i convençuts que l’acolliment a Alacant superarà totes les expectatives».

SOBRE LA FUNDACIÓ TITANIC

La Fundació Titanic, sota la presidència de Jesús Ferreiro, naix amb el propòsit de mantindre viva la història del Titanic, i sobretot la de les persones que es van embarcar en ell. I que no solament el món no oblide aquesta dramàtica història sinó que, a través d’ella, es millore la seguretat de la vida humana en la mar, s’eleve la qualitat de vida dels marins i les seues famílies i es recorde a les autoritats les seues obligacions per a la conservació del medi ambient marí.

Jesús Ferreiro sempre ha sigut un home relacionat amb la mar i amb la defensa dels homes de la mar. Durant molts anys ha estat al capdavant del programa radiofònic “Onda Pesquera”, pel qual va rebre el premi Ondas en 1980 i en 1981, com a director i creador del programa “Onda Pesquera” va rebre el títol de: millor professional de la ràdio espanyola.

En 1999, Jesús Ferreiro crea la primera exposició sobre el Titanic, una xicoteta exposició que es transportava en dos camions i que hui s’ha convertit en la major del món. Hui dia necessita de nou grans camions tràiler per al seu transport. És en 2.007 quan naix la Fundació Titanic sota la presidència de Jesús Ferreiro i té en el seu quadre d’honor a personalitats com: S. M. La Reina d’Anglaterra, Elisabeth II, Barack Obama, Clive Palmer (president de Blue Star Line) i Princesa Elettra Marconi (filla de Guglielmo Marconi).