El mes vinent de juliol, Petrer es convertirà en el punt neuràlgic de la guitarra amb la celebració del 24 Festival Internacional de Guitarra José Tomás Villa de Petrer, sent, a més la capital europea de la guitarra en acollir la final del del concurs European Guitar Festival Colaborative (EuroStrings), “Eurovisió dels festivals de guitarra”, en paraules del regidor de Cultura, Fernando Portillo.

Del 10 al 24 de juliol, Petrer acollirà una àmplia programació amb “una varietat musical molt atractiva”, segons ha assenyalat el director del festival, Pepe Payá, entre la qual es compta guitarra clàssica, flamenc, música sud-americana…

El festival, que l’any passat finalment sí que va poder celebrar-se però de manera diferent a com estava previst inicialment i amb totes les restriccions i limitacions d’aforament derivades de la situació de pandèmia, recupera el lema previst inicialment, “Guitarland” (Terra de guitarra).

Entre els plats forts del festival, entre altres, Payá ha destacat la volta a Petrer de Tomatito que, a més, ho fa amb l’últim enregistrament, el concert d’Aranjuez, amb l’Orquestra Simfònica de Múrcia, sota la direcció de Diego Naser. També la cita, en el concert de clausura, amb Pepe Habichuela, en “La Guitarra Sona”, acompanyat de Rafael Riqueni, Kiki Morente i Bandoler. També, quant a guitarra clàssica es refereix, ha destacat a David Russell i Yamandu Costa, tot un referent a nivell internacional.

Payá ha expressat la seua “esperança” perquè les coses estiguen millor al juliol i que el festival puga celebrar-se amb major normalitat. No obstant això, ha avançat que, tal com es va fer l’any passat, els escenaris a l’aire lliure tindran molt protagonisme i, a més, el streaming també estarà molt present.

El director del festival s’ha referit a altres aspectes importants com el fet que “un dels grans de la música, el mestre Leo Brouwer, ha compost una obra dedicada a José Tomás, en el 20 aniversari de la seua defunció”. De fet, enguany el Concurs José Tomás compleix 20 anys. També s’ha referit a la guitarrista Margarita Escarpa, que rebrà el Premi Honorífic José Tomás – 2021.

FINAL EUROSTRING

Després del seu ajornament en 2020 a causa de la pandèmia per la COVID-19, enguany Petrer sí que es convertirà en la seu de la gran final de la 4a edició del concurs European Guitar Festival Colaborative (EuroStrings), en la qual participaran 17 guitarristes representants de 17 festivals europeus.

A més, acudiran els directors dels 17 països membres de la plataforma.

CONCERTS CONFIRMATS PER Al FESTIVAL

– Concert Inaugural

“CON CIERTO FLAMENCO”

Sr. MOLINA & A. MAEZO

– Concert d’Aranjuez

TOMATITO Orquestra Simfònica de la Regió de Murcia – Diego Naser (director)

– AUSIÀS PAREJO – JONAS EGHOLM

– Piazzolla 100 aniversari

A. GARROBÉ (guitarra) – I. ALBERDI (Acordió) QUARTET SONOS

– DOMINIK KAREVIC – GONZALO PEÑALOSA

– Colores del sur ENRIKE SOLINIS – EUSKAL BARROKENSEMBLE

– El TWANGUERO (Fingerstyle)

– DAVID RUSSELL (Guanyador d’un Grammy)

– Veu i Guitarra MARC SOCÍAS – SONIA DE MUNCK (Soprano)

– Guitarra Andalusa PACO SECO

– Música Brasilera YAMANDÚ COSTA

– Música Medieval JOSÉ LUIS PASTOR

– CATARINA AMARO – LOVRO PERETIC

– Vuelta atrás TRIO ALTER EGO

– Lliurament de Premi Honorífic MARGARITA ESCARPA

– Duo de Guitarres DUO MELIS

– Trio de Guitarres NAXOS GUITAR TRIO

(Zoran Dukic, Aniello Desiderio, Costas Cotsiolis)

– Guitarra Clàssica PAVEL STEIDL

– “Cançons espanyoles i sud-americanes” CARMEN MUYOR & QUIQUE PEÑA

– Guitarra Clàssica ANABEL MONTESINOS

– Guitarra i Contrabaix DANIEL MARQUES & DARIA CHERNAKOVA (Fusió)

– Clausura – “La Guitarra Suena” PEPE. FESOL -RAFAEL RIQUENI – KIKI MORENTE – BANDOLERO.