La Universitat d’Alacant i els Clubs Rotaris d’Alacant i Alacant Port organitzen, un any més, el tradicional Concert de Nadal Rotary-UA, que interpretarà l’Orquestra Filharmònica de la UA (OFUA) a l’ADDA el diumenge 19 de desembre a les 12 hores, com han detallat aquest matí en roda de premsa Catalina Iliescu, vicerectora de Cultura, Esport i Extensió Universitària; Juan Soler, president del Rotary Club Alacant; José Pascual Poveda, president del Rotary Club Alacant Port i Gracia de Pascual, en representació d’ACOMAR.

Sota la direcció de Tobias Gossmann, el concert, igual que les passades edicions, tindrà un caràcter solidari i la recaptació estarà destinada a l’Associació Comunitat de Persones Marginades d’Alacant (ACOMAR), amb un preu/donatiu de 15 euros (ja disponibles en www.instanticket.es). Per a aquelles persones que no puguen assistir-hi, però desitgen col·laborar amb aquesta causa solidària, s’ha habilitat la Fila Zero. A més del patrocini específic dels clubs rotaris per a aquest concert, l’OFUA compta amb el suport dels patrocinadors anuals: la Fundació Manuel Peláez i Cajamar Caja Rural.

El Concert de Nadal Rotary-UA d’enguany inclourà, com detalla el director de l’OFUA, Tobias Gossmann, dues peces: l’estrena absoluta de la «Suite Al-Laqant» i la Simfonia N.5 de Schubert. La «Suite Al-Laqant», del compositor alemany Marcel Noll, ha sigut creada per encàrrec de la Universitat d’Alacant per a la Orquestra Filharmònica de la Universitat (OFUA). Gossmann detalla que «el compositor Marcel Noll ens conta la seua pròpia història i inspiració en aquest encàrrec: Un viatge pels temps d’Alacant. De fet, la Suite es podria haver anomenat “Leukante, Lucentum, Medina Laqant, Alicante o Alacant”, fent referència i homenatge a les diferents èpoques i llengües de la ciutat». El programa del concert es completa amb la simfonia núm. 5, D 485 en Si b Major de Franz Schubert, una de les més conegudes del compositor austríac. Schubert va crear aquesta simfonia l’any 1816, amb només 19 anys, en una època decisiva en la vida del compositor. Després de deixar el treball com a ajudant de professor a l’escola de son pare, es muda a casa del seu amic Franz von Schober per a dedicar-se en exclusiva a l’estudi i la composició. El llegat de la primera escola vienesa i les influències de Mozart i Haydn són clarament recognoscibles en aquesta simfonia, tant en forma com en contingut. No obstant això Schubert expressa ja la seua pròpia ànima: les seues innovacions, les seues belles melodies, de vegades tan bellament melancòliques.

A més del Concert de Nadal Rotary-UA, l’OFUA oferirà un altre Concert de Nadal gratuït al Teatre Circo d’Oriola, el divendres 17 de desembre a les 20.30 hores, amb el mateix director i repertori.

TOBIAS GOSSMANN

Tobias Gossmann va nàixer a Siegen (Alemanya). Va fer els estudis professionals a la University of Music and Performing Arts de Viena, on va estudiar violí, piano i direcció orquestral. La carrera professional va començar com a líder i concertino de l’orquestra de cambra vienesa Maurice Ravel Ensemble. Més tard va ocupar la plaça de concertino associat en l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu de Barcelona durant més de deu anys. A partir del 1999 decideix dedicar-se fonamentalment a la direcció orquestral, i va fer la seua presentació oficial amb l’Orquestra de Cambra d’Andorra amb l’estrena del ballet Terra Baixa del compositor català Albert Guinovart. Des de llavors, ha sigut convidat a dirigir la Festival Orchestra of Canford (Anglaterra), la Folkwang Chamber Orchestra Essen (Alemanya), la Radio FM Orchestra Sofia (Bulgària), la Radio Orchestra Pilsen (República Txeca), George Enescu Philharmonic Orchestra (Romania), l’Orquestra de Cadaqués, l’Orquestra Filharmònica d’Oviedo, l’Orquestra d’Extremadura (Espanya), la Bottega Armonica i l’Orchestra Internazionale d’Itàlia (Itàlia) i l’Orquestra Filharmònica Portuguesa i l’Orquestra Acadèmica Filharmònica Portuguesa (Portugal) entre d’altres.

Orquestra Nacional de Tailàndia el va convidar a dirigir una nit de gala a Bangkok per a celebrar el 70 aniversari de Sa Majestat, la reina Sirikit de Tailàndia. Al Japó ha dirigit la Super World Orchestra, amb la qual ha recorregut, entre el 2001 i el 2007, la majoria de ciutats i sales del país, i ha participat en gravacions i produccions televisives per a l’»International Music Festival Tòquio. El 2009 i el 2013 ha tornat al Japó amb l’Orquestra Simfònica Camerata XXI i el 2017 i el 2019 amb l’Orchestra Internazionale d’Italia. Entre 2003 i 2016 va ser director musical i director titular de l’Orquestra Simfònica Camerata XXI a Tarragona. L’any 2017 va ser nomenat director artístic i titular de l’Orquestra Filharmònica de la Universitat d’Alacant.