La Compañía Lírica Amadeo Vives, està a càrrec de la posada en escena d’aquesta còmica sarsuela, sota la direcció musical de José Antonio Irastorza, amb la participació musical de l’Orquestra Simfònica del teatre Chapí. Amb l’actuació d’aquesta sarsuela coneguda, el Teatro Chapí vol retre homenatge al recentment desaparegut director, actor i cantant de sarsueles, el Villenense Romualdo Moreno Torres.   La cita: dissabte, 14 de març a les 19:30 h.

Aquesta nova producció de l’empresa lírica Amadeo vives que s’estrenarà al Teatre Chapí de Villena, és una versió moderna però respectuosa amb la sarsuela original. Generalment es manté el llibret, incorporant a la posada en escena un paisatge amb elements audiovisuals que interactuen amb l’argument. Com a pròleg, es projecta un curtmetratge documental contextualitzant l’entorn en què es desenvolupen els gegants i els Cabezudo i el significat que va tenir la guerra cubana pel nostre país.

En la dansa Gigantes i cabezudos ocupa un lloc destacat. Aquest valor ha estat indesitjat per potenciar a través de la col·laboració de l’empresa Antonio Márquez, que participa en les jotes contingudes en la sarsuela. En el repartiment, dos protagonistes excepcionals cantants: la soprano Hévila Cardeña en el paper de Pilar i el tenor Manuel de Diego com Jesús, juntament amb ells actors i cantants com Manuel Tafallé, Rafael Alvarez de Luna, Karmelo Peña, Jesús Ortega o Carmen Terán entre d’altres.

 

GIGANTES Y CABEZUDOS, la sarsuela.

Després de la pèrdua de les darreres colònies espanyoles després de la guerra cubana, l’anomenat desastre del 98 va portar al desànim general i a un rebuig molt crític i social a la política del nostre país. El teatre musical espanyol no podia ser aliè a aquests esdeveniments i només quatre mesos després, el 29 de novembre de 1898 es va estrenar l’estrena de la sarsuela i cabezudos amb música de Manuel Fernández Caballero i llibret de Miguel Echegaray, que va ser un èxit.

Gegants i caps té grans moments musicals com les seves jotes: «genial per als contratemps, lluitant tossut i groller, som l’aragonès, gegant i sense cap», o «si les dones manaven en lloc d’enviar homes, serien les basses d’oli dels pobles i les les Nacions, «o Romanza de Pilar:» per què no puc llegir el meu Déu? «; a més en aquesta sarsuela trobem tendresa, humor, costumbrisme, dansa, i sobretot una música que durant més de 120 anys, roman en la memòria col·lectiva del públic.

 

GIGANTES Y CABEZUDOS de Manuel Fernández Caballero.

Llibret de Miguel Echegaray.

Sarsuela còmica en un acte i tres pintures.

Dissabte, 14 de març de 2020. 19 ‘ 30 h.

Teatre Chapí de Villena.

Entrades: de 30 a 20 euros. (Preus reduïts per a menors de 30 anys i majors de 30 anys).