La regidora de Cultura de l’Ajuntament d’Orihuela, Mar Ezcurra, ha presentat al costat del director de la Fundació Cultural Miguel Hernández, Aitor Larrabide, la programació cultural preparada per a celebrar la Tardor Hernandiana en homenatge al poeta oriolà Miguel Hernández.

Com ha confirmat la regidora de Cultura, “aquesta tardor hernandiana constarà d’una trentena d’actes que es desenvoluparan durant els mesos d’Octubre i Novembre adaptant-se als protocols sanitaris provocats per la Covid-19. Activitats que inclouen música, exposicions, rutes culturals, presentacions de llibres, conferències, recitals poètics, una nova edició de trobades amb la poesia, tallers infantils…”

Així, les activitats en homenatge a Miguel Hernández comencen l’1 d’octubre amb l’obertura de l’exposició “Adolfo Lizón, intel·lectual oriolà. Un escriptor heterodox” que es podrà visitar en el Museu Sorzano de Tejada de la Fundació Pedrera fins al 30 de novembre.

Es tracta d’una col·lecció d’articles personals, retrats, obres literàries, escrits… de l’escriptor, poeta, periodista i professor oriolà Adolfo Lizón Gadea, qui va mantindre una estreta amistat amb el cercle d’amics de Miguel Hernández, a qui a penes va conéixer a causa de la diferència d’edat i per qui sempre va professar una immensa admiració poètica.

Una altra de les importants exposicions que obriran les seues portes durant la Tardor Hernandiana a Orihuela serà la titulada “Dues mirades sobre Aleixandre: Joaquín Alcón i José Lamarca”, que s’instal·larà a la Sala d’Exposicions Miguel Hernández, al costat de la Casa Museu.

“Es tracta d’un magnífica exposició fotogràfica sobre el premi nobel i la seua relació amb el poeta oriolà, a qui tant va recolzar en vida i a la seua família després de la seua mort”, ha avançat Mar Ezcurra, qui també ha anunciat que després de la col·laboració de la regidoria de Cultura amb l’associació d’Amics de Vicente Aleixandre per a l’organització d’aquesta exposició a Orihuela, l’associació ha donat a Orihuela un tros de sòl de la biblioteca de Vicente Aleixandre de la seua casa a Madrid, “un sòl que va ser pisat entre altres per Lorca, Neruda, Cernuda i el mateix Miguel Hernández, els qui anaven amb freqüència a la seua casa. Ara, i gràcies a la generositat de l’associació Amics de Vicente Aleixandre, aqueix tros d’història quedarà per sempre a Orihuela”.

També s’inclou en aquesta programació cultural una nova edició de Trobades amb la Poesia, que es trasllada a la Biblioteca Municipal María Moliner, a causa de les normes de reducció d’aforament. Així, tots els dimecres a les 19,30 hores es donaran cita coneguts poetes de la zona coordinats per l’oriolà José Luis Zerón. Poetes com Joaquín Juan Penalva, Mariano Sánchez, Fernando Mañogil o Juana Marín.

Dins d’aquesta programació, el periodista i escriptor oriolà Paco Escudero oferirà una conferència titulada “Miguel Hernández, vigència dels valors poètics i humans”, el 23 d’octubre, així com un recital poètic i concert al costat de Fraskito el 13 de novembre en la Llotja, que també acollirà el concert de Isamil9 el 30 d’octubre i organitzat conjuntament per la regidoria de Cultura, l’Ateneu Soci Cultural Vent del Poble i la Fundació Cultural Miguel Hernández, i el Premi Internacional de Poesia Miguel Hernández CV, el dissabte 21 de novembre.

Tots els dissabtes d’octubre a les 11 hores tindrà lloc una ruta cultural pels llocs relacionats amb la vida i obra del poeta. Així com a la biblioteca municipal María Moliner es realitzaran tallers infantils per a donar a conéixer als més xicotets la poesia d’Hernández.

Presentacions de llibres, homenatges poètics i altres activitats culturals conformen aquesta programació que pretén recordar i celebrar al poeta Miguel Hernández a la ciutat que el va veure nàixer.