El 67é Certamen Internacional d’Havaneres i Polifonia de Torrevella ja està en marxa. Per segon any consecutiu no presenta fase de competició coral, però en aquest 2021, a diferència del que va ocórrer l’any passat, sí que se celebraran les set vetlades per a presentar diferents espectacles entorn del gènere del dos per quatre.

L’alcalde, Eduardo Dolón, ha inaugurat aquesta edició posant l’èmfasi en el fet que novament Torrevieja aposta per una cultura segura i per mantindre el senyal d’identitat més significativa de la història i tradició torrevejense. El també president del Patronat ha afegit que enfront d’altres esdeveniments que han optat directament per la suspensió, el Certamen torna a reinventar-se i a mantindre el seu missatge de pau. “Un missatge necessari universalment, però més si cap aquests dies a Cuba, port d’origen i destinació de l’Havanera, on amb justícia es reclamen drets i llibertats en un crit al qual Torrevieja se suma a través de la música -ha emfatitzat el primer edil- perquè les banderes d’Espanya i Cuba puguen onejar juntes en els mastelers de la Democràcia com ho fan en els de les nostres Eres de la Sal”.

Dolón ha agraït l’esforç de totes les persones implicades en l’organització del Certamen, especialment de la Comissió Tècnica que, de manera desinteressada, ha configurat una edició per a la qual ha augurat “moltes sorpreses i èxits”.

Per part seua, el vicepresident del Patronat, José Antonio Quesada, ha ressaltat la complexitat de l’organització d’un Certamen d’aquesta envergadura, al qual els millors cors del món volen vindre en òptimes condicions. Una circumstància que actualment no és possible per l’evolució de la pandèmia. Així i tot s’han aprofitat les condicions obligades per a explorar noves presentacions tenint sempre a l’Havanera com a protagonista. A la vetlada inaugural han acudit diferents autoritats, entre elles el director general de turisme de la Generalitat Valenciana, Herick Campos, qui ha traslladat el reconeixement al Certamen i a la ciutat de Torrevella per la seua aposta fomentant esdeveniments segurs dinamitzadors de l’atracció turística, per als quals la Generalitat contribueix amb una subvenció de 40.000 euros.

El públic que ha acudit a aquesta primera vetlada s’ha trobat, com ja va ocórrer en 2020, amb l’obligatorietat d’usar la màscara, així com s’ha controlat la temperatura i s’ha disposat gel hidroalcohòlic per a la desinfecció de mans. Tampoc existeix el clàssic descans i les gales es duen a terme sense interrupció, per a evitar la concentració de persones que pot arribar a superar lleugerament les mil, la qual cosa suposa un 75% l’aforament del pati de butaques.

Ja sobre el Tornaveu, la periodista de TVE Carolina Casado, ha presentat l’espectacle “Un passeig amb Ricardo Lafuente” amb el qual el Patronat torna a reconéixer la importantíssima figura del Mestre. Una gala extraordinària, presentada sota la direcció artística de María Ortigosa (també al piano) i Francisco Andréu, de l’associació 3MAP; la participació dels solistes Concepción Pérez-Boj, Facundo Muñoz i Lucas Groppo, al costat de la Mediterranean Symphony Orchestra dirigida per José Vicente Pérez. A través de la narració a la qual va donar veu David Lorenzo es va anar recorrent la vida i obra de Ricardo Lafuente, amb composicions que van recórrer les dècades dels anys 30 als 90 del segle passat i la seua “Música per a set poemes d’amor”.

9é CERTAMEN SOLISTES LÍRICS

El dilluns 19 va tindre lloc el 9é Certamen Internacional d’Havaneres per a Solistes Lírics, amb la participació de sis cantants que oferiran, cadascun, dues havaneres i una peça de sarsuela. Es tracta d’Elvira Padrino, Mar Machado, Blanca Ruiz, Miguel Ángel Ariza, Elisabeth Culebras i Carmina Sánchez. Són els seleccionats per la Comissió Tècnica entre un gran nombre d’inscrits, que han superat la trentena, procedents de tota Espanya i d’altres països com el Japó i França. Molts dels cantants coneixen ja Torrevieja d’haver participat prèviament en algun dels seus certàmens com coralistas. Dels participants estarà molt atent el jurat compost per Emilio Sagi, Ruth Revert i Jon Plazaola, que entregaran el primer premi, dotat amb 2.000 euros i diploma. També estarà pendent el públic, que concedeix un altre premi i que ascendeix a 1.000 euros.