L’exposició del MARQ “Guardians de Pedra. Els Castells d’Alacant” ha sigut inaugurada a Torrevieja on, seguint el seu esperit d’itinerància, romandrà fins el mes vinent de juny oberta al públic. La Sala Municipal Vistalegre ha acollit la presentació de la mostra que recull una selecció de 84 fortificacions de la província.

La inauguració ha estat presidida per l’alcalde de Torrevella, Eduardo Dolón, i per la vicepresidenta primera de la Diputació i diputada de Cultura, Julia Parra. A més, han assistit a l’acte el director del MARQ, Manuel Olcina, el director gerent de la Fundació CV-MARQ, José Alberto Cortés, el comissari de l’exposició, José Luis Menéndez, i Manuel Villalgordo, representant de la Fundació Banc Sabadell, patrocinador de l’exposició.

La proposta s’estructura en cinc rutes que coincideixen aproximadament amb les delimitacions de les grans comarques alacantines: els Castells de la Frontera Interior centrada en la Vall del Vinalopó, on Villena i els Castells de la Talaia i Salvatierra tenen un protagonisme especial; els Castells de la Muntanya, que comprén les comarques del L’Alcoià-Comtat; els Castells de la Frontera de la Por que se centra en les defenses de les Marines d’Alacant; la Clau del Regne, que se situa a L’Alacantí; i Els Castells de Tudemir que fa referència a la Vega Baixa. A més, el projecte inclou explicacions de cadascuna de les 84 fortificacions amb xicotets detalls i elements que es poden trobar en elles, així com breus referències històriques.

Julia Parra ha assegurat que “amb aquesta proposta volem que també a Torrevieja es puga gaudir d’una de les exposicions més representatives d’Alacant que dóna mostra que estem en una terra de castells”. La diputada ha explicat que la província atresora quasi 250 castells, fortificacions, torres costaneres, torres de refugi, cases fortes, fortins i bateries, “edificacions que confirmen la important presència d’aquests guardians de pedra i agrane testimonis de la nostra història dins de les seues sòlides muralles”.

Per part seua, Eduardo Dolón ha afirmat que “com a alcalde és un honor i un privilegi per a la ciutat de Torrevieja que puguem inaugurar aquesta important exposició que compleix amb totes les garanties de seguretat. Són dies per a gaudir d’aquesta mostra que el públic podrà visitar fins al mes de juny”.

El projecte incorpora una atractiva presentació, guardonada en 2015 amb el Premi Nacional d’Arquitectures Efímeres, i ha sigut actualitzada amb dos panells retroiluminados i un tercer audiovisual en el qual el comissari explica els diferents blocs que componen l’exposició. Així mateix, l’exposició ha sigut dissenyada utilitzant les noves tecnologies per a acostar els continguts a tots els públics i inclou una maqueta de la província que s’ha anat completant durant les diferents itineràncies.

A més, la proposta inclou suports i codis QR en relleu, que permeten obtindre una audioguia amb els principals continguts, una novetat que el MARQ posa en marxa en aquesta mostra, convertint l’exposició en una itinerància completament accessible.

La exposición del MARQ “Guardianes de Piedra. Los Castillos de Alicante” ha sido inaugurada en Torrevieja donde, siguiendo su espíritu de itinerancia, permanecerá hasta el próximo mes de junio abierta al público. La Sala Municipal Vistalegre ha acogido la presentación de la muestra que recoge una selección de 84 fortificaciones de la provincia.

La inauguración ha estado presidida por el alcalde de Torrevieja, Eduardo Dolón, y por la vicepresidenta primera de la Diputación y diputada de Cultura, Julia Parra. Además, han asistido al acto el director del MARQ, Manuel Olcina, el director gerente de la Fundación CV-MARQ, José Alberto Cortés, el comisario de la exposición, José Luis Menéndez, y Manuel Villalgordo, representante de la Fundación Banco Sabadell, patrocinador de la exposición. 

La propuesta se estructura en cinco rutas que coinciden aproximadamente con las delimitaciones de las grandes comarcas alicantinas: los Castillos de la Frontera Interior centrada en el Valle del Vinalopó, donde Villena y los Castillos de la Atalaya y Salvatierra tienen un protagonismo especial; los Castillos de la Montaña, que comprende las comarcas del L’Alcoià-Comtat; los Castillos de la Frontera del Miedo que se centra en las defensas de Las Marinas de Alicante; la Clau del Regne, que se sitúa en L’Alacantí; y Los Castillos de Tudemir que hace referencia a la Vega Baja. Además, el proyecto incluye explicaciones de cada una de las 84 fortificaciones con pequeños detalles y elementos que se pueden encontrar en ellas, así como breves referencias históricas. 

Julia Parra ha asegurado que “con esta propuesta queremos que también en Torrevieja se pueda disfrutar de una de las exposiciones más representativas de Alicante que da muestra de que estamos en una tierra de castillos”. La diputada ha explicado que la provincia atesora casi 250 castillos, fortificaciones, torres costeras, torres de refugio, casas fuertes, fortines y baterías, “edificaciones que confirman la importante presencia de estos guardianes de piedra y barro testigos de nuestra historia dentro de sus sólidas murallas”.

Por su parte, Eduardo Dolón ha afirmado que “como alcalde es un honor y un privilegio para la ciudad de Torrevieja que podamos inaugurar esta importante exposición que cumple con todas las garantías de seguridad. Son días para disfrutar de esta muestra que el público podrá visitar hasta el mes de junio”.

El proyecto incorpora una atractiva presentación, galardonada en 2015 con el Premio Nacional de Arquitecturas Efímeras, y ha sido actualizada con dos paneles retroiluminados y un tercer audiovisual en el que el comisario explica los diferentes bloques que componen la exposición. Asimismo, la exposición ha sido diseñada utilizando las nuevas tecnologías para acercar los contenidos a todos los públicos e incluye una maqueta de la provincia que se ha ido completando durante las diferentes itinerancias.

Además, la propuesta incluye soportes y códigos QR en relieve, que permiten obtener una audioguía con los principales contenidos, una novedad que el MARQ pone en marcha en esta muestra, convirtiendo la exposición en una itinerancia completamente accesible.