Alcoi ultima els preparatius de les Festes de Moros i Cristians, d’Interès Turístic Internacional, i es prepara per acollir a centenars de milers de visitants durant quatre dies ben intensos en una edició que es presenta especialment multitudinària en quant a afluència de visitants.

Enguany es preveu que el dissabte siga un dia especialment intens, amb l’arribada multitudinària de visitants per presenciar les Entrades, de forma que les filaes troben al seu pas una resposta brillant del públic alcoià i forà.

Cal destacar el capítol de la participació als actes festers, ja que es calcula que aproximadament en 12.000 persones prendran part en les desfilades, cal destacar que ha augmentat respecte al darrer any, quan ven ser 11.730. Les 28 filaes alcoianes desplegaran el seu meravellós espectacle acompanyades set grups de ball, al voltant de 65 bandes de música, espectaculars seguicis, desenes de carrosses i plataformes… La imaginació serà part essencial d’una desfilada que es reinventa any rere any sense perdre cap mica de brillantor. L’enginy, la participació i la capacitat de superació del món fester alcoià contribuiran a superar la limitació de recursos econòmics que pot provocar la situació socioeconòmica i així brindar als assistents una fabulosa posada en escena que de ben segur no decebrà els espectadors.

Dintre de les Entrades, hi ha quatre filaes en les quals recaurà una especial atenció com ho són les filaes de càrrec que enguany simbolitzaran la batalla entre els exercits de Jaume I i d’Al-Azraq al 1276. Per una banda, els cristians, encapçalats pel seu Capità Juan Enrique Miralles Jordá i la seua filà Tomasines. Per l’altra, la Capitania Mora de la Filà Magenta recaurà sobre Jorge Candela Mataix, que es reencarnarà durant tres dies com el cabdill musulmà. L’Alferes Cristià de la Filà Muntanyesos, Modesto Moiña Doménech i l’Alferes Moro de Filà Cordón, Jorge Doménech Rodríguez, completen els càrrecs festers d’enguany, el Mossén Torregrosa, Héctor Botí i la figura principal la de Sant Jordiet, encarnat enguany pel xiquet Álvaro Santacreu, de la filà Verds.

Entre els preparatius d’última hora, com és habitual, està el repartiment de la pólvora per als festers que el tercer dia de Festes participaran en l’Alardo. Enguany, com ja es habitural s’ha de complir la normativa vigent que obliga a tindre llicència d’avancarga. Amb la normativa vigent cada fester podrà tindre fins a 2 quilos de pólvora. Es repartiran 3099 quilos de pólvora al Baradello de Moya.

Us recordem l’horari dels actes, el dia 4 és el dia de les Entrades. A les 5 del matí, serà la Missa per a festers a la Parròquia de Santa  Maria. A les 5.45 hores, toc d’alba, rés de l’Avemaria i Diana. A les 10.30 hores,  Entrada de Cristians. A les 17 hores, Entrada de Moros.

El diumenge, 5 de maig, és el dia dedicat al patró, Sant Jordi. A les 8.30 hores, començarà la Segona Diana. A les 11 hores,  Processó de la Relíquia de Sant Jordi, des del Temple  del Patró  a la Parròquia  de Santa  Maria. A continuació, cap a les 12  hores,  missa major. Al finalitzar, cap a les 14.30  hores, a la Plaça d’Espanya, gran mascletà. A les 18 hores,  Diana Vespertina del Cavallet a càrrec de Realistes i Berberiscos, des de la Font Redona a la Plaça d’Espanya. A les 19.30 hores,  Processó General, acompanyant a la Relíquia i a la imatge eqüestre  de Sant Jordi, A les 23.30 hores,  Retreta.

Finalment el dilluns, 6 de maig és el dia de l’Alardo. Comença a les 8 amb el Contraban. A les 8.45 hores, guerrilles, fins a les 9.45 hores. A les 10 hores,  Estafeta i Ambaixada Mora seguida de la batalla d’arcabusseria. A les 16.30 hores, Estafeta i Ambaixada Cristiana i nova batalla. Cap a les 20 hores,  Acció de Gràcies. Els Capitans  i Alferes d’ambdós bàndols, amb les seues respectives  filaes, el Sant Jordiet  amb la seu filà, i l’Assemblea General  de l’Associació, acompanyaran la imatge de Sant Jordi El Xicotet, des de la Parròquia  de Santa  Maria fins l’Església del Sant. A les 21.30 hores,  Aparició del Sant Jordiet  sobre els merlets del Castell. En finalitzar, castell de focs d’artifici.

TAPA & FESTA, Gastronomia i Productes típics al cor de la festa.

La Glorieta, acollirà un any més un espai de Gastronomia i Oci. Durant els dies de Festes els assistents podran gaudir de menjars i beguda. Tots els dies des de les 10 del matí a les 2 de la matinada. Després de l’èxit dels passats anys es repetirà amb 15 establiments. Obrirà hui a les 18 hores.

El mercat ambulant tradicional de Festes de Sant Jordi estarà instal·lat, com ve sent habitual,  la vorera del carrer Els Alçamora i a la Plaça Emili Sala. . Al carrer Els Alçamora hi haurà 82 punts ambulants de venda. Respecte a les novetats, hi ha 3 destacades:

– Zona de food trucks al carrer Nofre Jordà: menjar mexicà, vegà, sense gluten, coquetes, etc.

– Camió cerveseria amb servei de restauració en la Font de les Mosques, amb terrassa ubicada enfront.

– Zona de castells inflables al final del carrer Alcoleja (Centre de Salut La Fàbrica) amb monitors.

CAMPANYA PER EVITAR LES AGRESSIONS MASCLISTES

D’altra banda, i es repetirà a les Festes de Moros i Cristians, per tal de prevenir a la ciutadania sobre el risc de les agressions sexistes, Alcoi disposarà durant els dies de festes de tres punts informatius on es podran denunciar actes d’assetjament. Aquests tres punts informatius es trobaran a la Glorieta, al passatge Sant Agustí i a la plaça de correus, cadascun dels quals estarà atés per dos alumnes procedents del cicle superior de Tècnic d’Inserció Laboral i del cicle superior de Promoció d’Igualtat.

Als punts de consulta es rebrà assessorament, es donarà a conèixer el protocol d’actuació en cas d’agressions sexistes, i es repartiran polseres morades amb la llegenda “Alcoi diu NO és No. Contra les agressions sexistes som una veu”, nom que, d’altra banda, rep aquesta campanya. Paral·lelament s’han lliurat a hostalers i comerciants del barri del Centre  cartells informatius d’aquesta campanya per a que els col·loquen als seus establiments. A més s’ha fet una campanya publicitària en mitjans de comunicació i publicitat estàtica en Mupis.

El regidor de Festes Raül desitja , “unes bones festes tant als participants com als espectadors, hem treballat molt per aconseguir unes festes que siguen més segures, més còmodes, més accessibles i més obertes a tots els alcoians i alcoianes, i també a totes aquelles persones que durant aquests dies ens visiten. Esperem que tothom puga gaudir amb total tranquil·litat d’unes celebracions en les que prime la diversió i l’esperit festiu, on seguim la tradició, però incorporem novetats”.