Els artistes alacantins José Manuel García “Pachi”, Javier Gómez Morollón i Lorenzo Santana han sigut seleccionats aquest dimecres pels integrants del jurat per a construir els tres Reis Mags i els sis àngels del “Nadal en gran”. La convocatòria contenia quatre lots. Un d’ells per als Mags d’Orient i els altres tres, de dos àngels cadascun.
Les mesures dels tres Reis Mags, que seran situats al costat del Betlem Gegant, seran les següents:
Melchor, 11 metres d’alt; 3,5, d’ample; i 5,7, de fons.
Gaspar, 15,6x4x4,75 metres.
Baltasar, 16×3,6×3,8 metres.
Aquestes figures seran construïdes per José Manuel García, autor del Betlem Gegant que figura en el Llibre Guiness dels Rècords. Totes elles guarden la proporció fixada en les bases del concurs per a establir un equilibri entre els 17 metres d’altura de San José, els deu de la Mare de Déu, i els 3,25 metres del Xiquet Jesús. El pressupost establit per a cadascun dels Mags d’Orient és de 35.000 euros.
Los Angeles
Les dues figures del primer lot dels àngels, que construirà Javier Gómez Morollón, mesuraran exactament el mateix: huit metres d’alt; 4,70 d’ample, i 3,35 de fons. En el segon s’estableixen mesures diferents. Un dels àngels arribarà als 8,6 metres d’alt i ocuparà un diàmetre de 2,6 metres. L’altre comptarà amb 8,2 metres d’altura i 2,5 metres de diàmetre. Idèntica mesura tindran els àngels del tercer lot d’aquestes figures: 8,2×2,5 metres. L’autor d’aquests quatre últims àngels serà Lorenzo Santana.
El conjunt dels sis àngels, distribuïts de dos en dos, seran situats en els diferents punts de la ciutat que determine l’Ajuntament. Totes ells contemplen motius alacantins en les seues vestimentes. El pressupost per a cadascun dels àngels és de 12.500 euros.
Manuel Jiménez, regidor de Festes, ha explicat que “amb aquestes iniciatives es compleix un doble objectiu. S’incideix en què Alacant és la millor destinació turística i comercial amb un Nadal en gran, on unes figures de gran volum ornamentarán la ciutat i es convertiran en un dels motius d’expectació per als qui ens visiten. A més, serveix per a secundar i promocionar als integrants del Gremi d’Artistes”.
Tant les tres figures del Betlem Gegant, com les nou d’aquest concurs passen a ser propietat de l’Ajuntament, com ha puntualitzat Jiménez en assenyalar que “ja és perquè tota la vida es puguen instal·lar. És una inversió que beneficiarà moltíssim i que, mentre ho considera l’Ajuntament, es podran utilitzar com un reclam més per al Nadal”.
Sobre el lloc on es col·locaran les figures ha comentat l’edil que “pel que fa als àngels, es decidirà una vegada que es tinga la distribució global de les activitats nadalenques que s’ultimen. Sobre el Betlem Gegant, i una vegada que s’ha conegut com són les figures i les formes que tenen, s’estudiarà on col·locar-los”.
Les tasques de transports i muntatges, que hauran de finalitzar abans de l’1 de desembre de 2022, seran a càrrec dels contractistes.
El jurat ha estat presidit per l’alcalde Luis Barcala. Ho han compost, en qualitat de vocals, un regidor en representació de cadascun dels grups polítics de la Corporació Municipal, encara que Compromís i Unides Podem han declinat la invitació. A més, el cap del Servei de Festes i Ocupació de la Via Pública, un arquitecte del Servei de Festes i Ocupació de la Via Pública, un escultor de reconegut prestigi, un artista prestigiat designat per la Regidoria de Festes, i el president de l’Associació de Belenistas d’Alacant.
Els criteris de valoració que han regit per a seleccionar les propostes guanyadores s’han basat en la creativitat i integració, equilibri i proporcionalitat, i originalitat, modelatge i cromatisme.