Aquesta setmana es va iniciar la quarta edició del cicle ‘Música Antiga i Barroca’ amb la primera actuació en el Mirador del Palau Altea amb el concert “Tres segles de música antiga, del XVI al XVIII”, en el qual van actuar Marisa Esparza (traverso renaixentista i barroc); el oboísta barroc i xeremía renaixentista, Pere Saragossa i el baix renaixentista i fagot barroc, Ovidi Giménez.

Uns músics que després de molts anys de treball en el sector han decidisc crear el grup Aurea Trio, nom provisional, per a homenatjar la música antiga i donar una visió a les persones interessades en el seu descobriment i es van estrenar amb aquest concert a Altea.

L’activitat va tindre a més un component didàctic implícit per a recórrer en dues parts el renaixement i el barroc en un concert de clara sonoritat i diferenciació dels instruments que jugaven aqueix matí.

El programa del renaixement el va compondre les propostes del Cancioner de Palacio, el Cancioner Montecassino de Nàpols, moment del Papa valencià Borja així com el Cancioner de Upsala.

Europa Barroca va ser la proposta que van dissenyar on van oferir temes de França i Alemanya així com una composició dels germans Pla d’origen català.

Compomentes:

Pere Saragossa

Naix a la Vila Joiosa, on inicia els seus estudis musicals en el Ateneu Musical, continuant els Conservatoris d’Alacant, València i Barcelona on obté el títol superior d’oboé. Després de tocar nou anys amb l’Orquestra Simfònica del Vallés, inicia estudis d’oboé barroc, i en 2005 obté a l’Escola Superior de Música de Catalunya el títol d’Interpretació de la Música Antiga en l’especialitat d’oboés històrics de la mà d’Alfredo Bernardini.

Al costat del clavecinista Dani Espasa, 2005 crea Vespres d’Arnadí, grup barroc amb el qual ha obtingut grans èxits en bona part d’Europa. En 2006 crea Musièpoca, agència de concerts especialitzada en música antiga que, des de 2009, és també segell discogràfic. L’any 2014 crea el grup renaixentista Lucentum XVI, amb seu a la Vila Joiosa, que dirigeix i interpreta música dels segles XV i XVI.

Marisa Esparza

Obtiene el títol superior de flauta travessera en el Conservatori Superior de Música de València Joaquín Rodrigo amb María Dolores Tomás i s’especialitza en flautes travesseres històriques amb el professor Wilbert Hazelzet en el Koninklijk Conservatorium de la Haia. Com a flautista i directora artística de l’agrupació Estil Concertant duu a terme diferents programes de concert i enregistraments de música europea i especialment de música espanyola i d’autors valencians del segle XVIII. Ha recuperat, estrenat i registrat en CD: Nadales al naixement (Manuscrits de la Catedral de València), Dies de Gloria i Mort (José de Torres), Invitatorio i missa de Requiem (José de Nebra), Cantates i tonades (Joaquín García), entre altres. Com a solista en la faceta de música de cambra ha realitzat els enregistraments de: Europa Mediterrània (flauta i arpa), Sonates per a dues Flautes travesseres i Bbjo de Juan i José Pla i Trios i divertimentos de J. Haydn, per al segell Arsis. Ha sigut convidada com a professora de traverso al “III Curs de Música Antiga i Colonial en Mines Gerais (el Brasil), Curs Internacional de Música Antiga i Barroca de Peníscola ; I, II i III “Curs d’Interpretació barroca”, en la Universitat d’Alacant i València entre bous, així com d’interpretació històrica en diferents conservatoris professionals i superiors d’Espanya. Participa en concerts i enregistraments amb altres agrupacions especialitzades en música antiga i barroca. És membre de l’agrupació Piacere dei traversi des de la seua fundació en 2012 amb qui ha publicat el CD Vita Christi d’Isabel de Villena: Música i literatura a la Corona d’Aragó per al segell dps. És professora de traverso en el Conservatori Superior de Música de Castelló Salvador Seguí. www.marisaesparza.com

Ovidi Giménez.

Realitza els estudis de grau superior de fagot (amb Vicente Campos) al Conservatori Superior de Música de València i va obtindre Premi d’Honor. Va perfeccionar la seua formació amb J. Steinmann al Koninklijk Conservatorium de la Haia (Holanda). Ha col·laborat amb l’Orquestra de València, Orquestra “Pablo Sarasate” (Pamplona) i Academy of Europe, entre altres agrupacions. Ha fet actuacions com a solista acompanyat per l’Orquestra Filharmònica de València, Camerata Orkestale i Orquestra del Mediterrani (València).Va ser convidat per la International Double Reed Society per a interpretar el Concert per a fagot i orquestra de Amand Blanquer en la “35th Anual Conference International IDRS” que es va celebrar al juliol de 2006 en la University of Indiana (els Estats Units). Actualment treballa al Conservatori Superior de Música d’Alacant com a catedràtic de fagot.