La desena edició del Festival de Teatre Clàssic de l’Alcúdia-UA arranca aquesta dimarts 12 de juliol, una iniciativa que es va posar en marxa el 2013 i que conjumina el teatre clàssic amb l’entorn arqueològic del jaciment de l’Alcúdia. El festival celebra enguany el desè aniversari amb una nova programació que inclou vuit representacions teatrals, quatre emmarcades en el teatre de l’ensenyament, i quatre més en el bloc de teatre professional, que podran veure’s del 12 al 22 de juliol, a les 22 hores, en el jaciment.
L’acte inaugural, hui dimarts 12 de juliol a les 21.30 hores, comptarà amb les intervencions de Catalina Iliescu, vicerectora de Cultura, Esport i Extensió Universitària, Juan Mora, vicerector d’Investigació, i Marga Antón, regidora de cultura de l’Ajuntament d’Elx. Després dels parlaments institucionals, obrirà la programació l’obra Troyanas, a càrrec de l’Aula de Teatre de la Universitat Permanent de la UA, amb direcció de Begoña Tenés. Aquesta primera representació forma part del primer bloc de teatre de l’ensenyament, que comptarà amb tres obres més: Romeo + Julieta, de l’Aula de Teatre de la UA (dimecres, 13 de juliol, en castellà); Destellos de don Quijote de la Mancha, amb la companyia de teatre de la Universitat Miguel Hernández (dijous, 14 de juliol, en castellà) i de nou Troyanas, amb la versió guanyadora del V Certamen Escolar de Teatre Grecollatí 2022) que posarà en escena La Nau Argo (divendres, 15 de juliol, en castellà).
El bloc de teatre professional donarà inici el dimarts 19 de juliol amb El mercader de Venècia i la companyia Dau Al Sec (en valencià). Continuarà la proposta de Verbo Produccioes i el seu muntatge Entre bobos anda el juego (20 de juliol, en castellà). Las suplicantes pujarà a l’escenari el dijous 21 de juliol (en castellà), una proposta de la Libélula Teatro, i clausurarà el festival Desnudando a Eros, una representació de Coribante Producciones (divendres, 22 de juliol, en castellà), després de l’acte de clausura institucional, que tindrà lloc mitja hora abans.
El Festival de Teatre Clàssic de l’Alcúdia-UA compta amb la col·laboració de la Generalitat Valenciana-Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, l’Institut Valencià de Cultura, la Diputació Provincial d’Alacant i l’Ajuntament d’Elx.

Venda d’entrades i horaris

Compra d’entrades: veu.ua.es/entradas, a partir del 7 de juny.

Preu teatre de l’ensenyament: 5 euros

Preu teatre professional: 12 euros.

Obertura de portes a les 20 h. Representacions teatrals a les 22 h.

Troyanas, Aula de Teatre de la UPUA

Dimarts, 12 de juliol – 22 h – en castellà – 5€

Begoña Tenés dirigeix el grup de l’Aula Aula de  Teatre de la Universitat Permanent de la UA i ens porta aquesta tragèdia d’Eurípides, en versió d’Alberto Conejero, que es va estrenar al paranimf el passat 31 de maig.

En la literatura grega el tema de la guerra va estar molt present tenint en compte els combatents mitjançant la descripció del seu valor, la grandesa o la covardia. En aquesta obra no apareixen els herois i allò que es posa en relleu és el paper de les dones en els combats bèl·lics, com estan i com subsisteixen després. Les troianes queden vídues i òrfenes, narren les seues desventures i el futur que els espera en ser sortejades pels grecs des del lloc que ocupen els vençuts.

Estem davant una història atemporal de vencedors i vençuts en què les supervivents de la batalla són només dones que seran tractades com a part del botí de guerra.

Duració de l’obra: 75 minuts.