Diu el diccionari que el calendari és un compte sistematitzat del transcurs del temps, utilitzat per a l’organització cronològica d’activitats. Un sistema de representació del pas dels dies, agrupats en unitats superiors com a setmanes o mesos.

Aquesta definició oficial es queda realment curta per a explicar el calendari que per a aquest 2021 que acabem d’estrenar ha editat la regidoria de Turisme del Campello que dirigeix Marisa Navarro (PP): un document carregat de missatges i experiències personals, molt emotiu, pensat no per a utilitzar (que també), sinó per a guardar.

L’almanac institucional té com a protagonista principal a tot un poble, que durant el confinament i també quan va recuperar part de les seues llibertats, va atendre la sol·licitud de l’Ajuntament per a remetre fotografies d’escenes personals i familiars… records d’una etapa de la nostra vida que mai oblidarem.

L’any 2020 es mantindrà gravat en la nostra memòria durant molt, molt de temps. Els nostres hàbits de vida van canviar, i ens vam veure forçats a afrontar situacions fins llavors desconegudes, tant des de l’àmbit individual i personal com en el col·lectiu i social.

“El Campello va donar exemple de comportament, i la seua població va voler compartir vivències i situacions, en forma de fotografies que van captar moments especials que han servit per a donar forma i contingut a aquest calendari”, assenyala la regidora.

El document és ja una part de la nostra història, i recull més de 270 d’aqueixes fotografies remeses pels campelleros i campelleras al llarg de l’any. Escenes familiars, de carrer, de gastronomia, d’esports, de monuments, de platges… El poble mateix amb tots els seus habitants en el paper protagonista. El calendari està disponible ja, i pot retirar-se de manera gratuïta en l’Oficina de Turisme del Campello.

Al principi, la idea era confeccionar amb aqueixes fotografies la gran lona que dóna accés a la Casa de Cultura, però tècnicament això no ha sigut possible atés que la qualitat de les imatges no ho permetia. “Però aqueix material és sociològicament massa valuós perquè s’oblidara en un ordinador”, diu Marisa Navarro.

Per això, les més de 900 fotografies recopilades per diferents canals municipals es penjaran en els pròxims dies en la web institucional de l’Ajuntament i en la del Campello Turisme. I allí romandran per sempre.

Són imatges per al record, en les quals destaca un denominador comú: el somriure.