El Patronat Municipal de Turisme, dirigit per la vicealcaldessa María Carmen Sánchez, al costat de la Regidoria de Comerç i Hostaleria, amb Lidia López al capdavant, han organitzat un calendari d’activitats per a reforçar la presència en fogons i restaurants del producte estrela de la gastronomia alacantina: l’arròs.

De la mà de les associacions FEHPA, LLAURA, la Taula Alacantina Ciutat de l’Arròs i Turisme C.V., s’ha preparat un programa d’esdeveniments del 19 al 31 d’octubre sota l’epígraf “Festival Alacant Ciutat de l’Arròs” que contribuïsquen a la promoció i difusió dels valors d’Alacant com a destí idoni per a turistes i visitants. En aquesta campanya, l’homenatge a l’arròs bategarà com a cor del programa.

La vicealcaldessa Mari Carmen Sánchez ha manifestat que “aquesta línia d’actuació del Patronat Municipal de Turisme pretén mantindre accions en destí i actuacions de promoció i comunicació durant tota la tardor per a visibilitzar millor els valors de la ciutat per a atraure visitants”. En aquesta estratègia, ha continuat María Carmen Sánchez, “escometrem una sèrie d’actuacions durant la segona quinzena de mes centrades en promocionar el producte gastronòmic i, més en concret, els arrossos de la ciutat d’Alacant”.

Turistes condicionats per la gastronomia

La regidora de Turisme ha desentranyat alguns dels comportaments dels viatgers a l’hora de pensar en un destí per a les seues jornades de descans: “Huit de cada deu turistes trien destí condicionats per la gastronomia”. A més, el 28 per cent es consideren turistes gastronòmics, amb un perfil d’entre 35 i 55 anys i un poder adquisitiu mig-alt. Aquests turistes del sabor solen viatjar en parella, programen estades de dos o tres dies, amb una despesa mitjana del 250 € per jornada. “La gastronomia -ha continuat Sánchez- amb el 40% del total de la despesa turística mundial, suposa una de les grans bases amb les quals compta Alacant”.

La vicealcaldessa ha passat a esmicolar els actes que integren el cartell d’esdeveniments del Festival Alacant Ciutat de l’arròs del 26 al 31 d’octubre. “Hem optat per un esdeveniment que aglutine als majors experts en arrossos de la Comunitat Valenciana. Tal cita de l’arròs tindrà lloc a l’Illa de Tabarca, el dilluns 26 d’octubre, amb limitació d’aforament i aplicant les mesures de prevenció sanitària”.

Programa del dilluns, 26.

“L’arròs, en les seues varietats, està lligat a la cultura gastronòmica de la Comunitat”, ha comentat Mari Carmen Sánchez en la roda de premsa. “L’ús de la nyora i la salmorreta, els fons de peix i els mariscos o la utilització de matèries primeres de les comarques d’interior, com el conill o els caragols, han fet que els arrossos alacantins tinguen el seu propi segell d’identitat”. “Per a posar en valor aqueixes característiques, hem convidat a participar al festival a xefs de València, Castelló i Múrcia, on l’arròs també té un paper fonamental, encara que amb elaboració, ingredients i tècniques diferents”.

“Considerem que per a la premsa especialitzada convidada pot ser una forma molt pràctica i palpable de conéixer en profunditat l’ADN dels arrossos alacantins. La seua presència avala el reconeixement i el prestigi de la marca Alacant Ciutat de l’Arròs en la Comunitat i en la resta d’Espanya” ha ressenyat Mari Carmen Sánchez.

12.30 hs. Alacant Rice Stars. Xou cooking a l’illa de Tabarca d’arrossos creatius i tradicionals, amb la participació dels restaurants Estrella Michelín: María José San Román (Monastrell, Alacant); Ferdinando Bernardi (Orobianco, Calp); Cristina Figueira (El Xato, La Nucia); Manuel Alonso (Casa Manolo, Daimús- València ); Miguel Barrera (Calç Paradís, Vall d’Alba -Castellon ) i María Gómez (Magoga, Cartagena).

13.30 hs. Cuinat d’arrossos alacantins a càrrec de restaurants distingits amb el segell Alacant Ciutat de l’Arròs. Estan confirmats els restaurants El Pocardy, Frenezy, Govana, Arrocería Dhamas, Jorge Gastro Bar i El Calder.

Programa del dimarts, 27

12.00 hs. Conferencia ‘Arròs, salut, nutrició i sostenibilitat’. Modera Ángeles Ruiz García – Coordinadora Tècnica del Centre de Gastronomia del Mediterrani de la UA- Dénia GASTERRA. I participen Vicente Dominguis Rovira – Enginyer T. Agrícola, Gerent de Pego Natura; Rubén Torregrosa Pérez – Miembro de l’Associació “Nyora de Guardamar; Mª José San Román – Chef del R. Monastrell; Ana Zaragoza Martí – Coordinadora del Centre de Gastronomia del Mediterrani de la UA-Dénia, GASTERRA i professora del Departament d’Infermeria de la UA.

Del 25 al 27. Fam de Periodistes especialitzats. Els professionals que han confirmat la seua assistència representen a La Vanguardia, Vanity Fair, Traveller Condé Nast, Les Províncies, Gurmet Journal, La Veritat, Directe al paladar i 7 Caníbals.

Del 26 al 31. Menús degustació Alacant Ciutat de l’Arròs: Menús especials amb arròs alacantí com a plat principal en restaurants de la ciutat.

L’edil s’ha centrat en explicar els continguts de la jornada inaugural del dia 19.

Programa del dilluns 19. Lliurament de Distintius.

Lidia López ha ressenyat que “el cartell d’actes del programa s’inicia el dilluns 19 d’octubre amb l’acte de “Lliurament dels distintius Alacant Ciutat de l’Arròs”. Amb aquest segell es vol reconéixer la implicació dels restauradors del municipi amb el producte estrela de la nostra gastronomia”.

López, com a regidora experta en assumptes de consum, ha manifestat que “Alacant advoca per una gastronomia de qualitat, sostenible, on prima el sabor, el producte i els cuinats saludables”.

L’edil d’Hostaleria ha indicat que “Alacant compta amb 23 restaurants reconeguts, als quals el dia 19 se’ls farà un lliurament oficial de la distinció. Aquests establiments actuen com a vertaders ambaixadors de la marca Alacant, destacant per la seua hospitalitat, per l’excel·lència dels seus fogons i ensenyant a través dels seus plats l’essència la nostra gastronomia i tradició”.

Per a Lidia López, “la marca Alacant ciutat de l’Arròs és l’eina idònia per a posicionar el producte gastronòmic de la ciutat, ajuda a la identificació de la nostra gastronomia i al reconeixement dels xefs experts”.

“Des de la Regidoria de Comerç i Hostaleria, conscients de l’arrelament d’Alacant Ciutat de l’Arròs, donem suport a la marca i treballem perquè es continuen unint restaurants a aquesta iniciativa”, ha explicat Lidia López. Durant 2020, amb l’impuls de l’Ajuntament, s’han certificat 12 nous establiments. “I tenim la porta oberta a nous interessats”, ha conclòs.