Amb motiu del 25 aniversari de la mort de l’autor alcoià Juan Gil-Albert, el IAC Juan Gil-Albert i la Universitat d’Alacant han organitzat el Congrés Internacional “Vibracions de Juan Gil-Albert: la fascinació de la constància” en les ciutats d’Alacant i Alcoi els dies 3, 4, 5 i 6 d’abril de 2019.

Els objectius essencials són reactivar la seua literatura i reconectar amb els i les lectors-as així com obrir la col·laboració a propostes d’investigadors interessats en la reflexió de l’obra d’un dels autors més rellevants de la literatura espanyola del segle XX.

El Congrés està dirigit tant a especialistes com a aquelles persones interessades en l’estudi de la vida i obra de l’autor alcoià, el record del qual significa aprofundir en la personalitat d’un intel·lectual testimoni d’un segle de la cultura hispànica, des de les seues primeres lectures de Gabriel Miró, Azorín o Valle-Inclán, fonamentals per a entendre les seues primeres col·leccions de relats La fascinació del real i Vibració de estío, publicades en 1927, fins als versos fonamentals i la prosa necessària que Juan Gil-Albert publicara després de la fi dels exilis provocats per la dictadura.

La presentació pública del congrés ha sigut realitzada per Directors acadèmics del mateix José Ferrándiz Lozano, director del IAC Juan Gil-Albert i José Carlos Rovira Soler, catedràtic de Literatura Hispanoamericana de la Universitat d’Alacant així com ha comptat amb la participació del Vicerector de Cultura, Esports i Política Lingüística Carles Cortés Orts.

La trobada acadèmica per a celebrar l’obra de Juan Gil-Albert serà presidit pel poeta valencià Francisco Brines i comptarà amb les ponències convidades d’escriptors i investigadors sent l’autor Luis Antonio de Villena qui realitzarà la ponència marque inaugural del congrés.

El Congrés explicarà en el seu programa amb altres activitats com la projecció de la pel·lícula Valentín, una lectura dramatitzada de textos de Juan Gil-Albert per part de l’actor Toni Misó i presentacions de llibres.

Entre les activitats del 2019 amb motiu del semestre Juan Gil-Albert serà el 9 de gener quan s’organitzarà una conferència del cicle “Descobreix una obra d’art” realitzada per l’especialista Juan Manuel Bonet que analitzarà l’obra d’Enrique Climent d’un posat a Mèxic de Gil-Albert.