El Teatre Castelar acollirà divendres que ve, 21 d’abril,  la presentació del documental ‘Les tres morts de Teófilo de la Vall’, una obra dirigida per Manuel de Juan i que recull la història del jove oficinista eldense mort durant una vaga del calçat al febrer de 1976.  Teófilo de la Vall, que tenia 20 anys quan va morir per trets de la Policia Armada,  és considerat primera víctima de la Transició. 
Manuel de Juan ha explicat que “aquest documental versa sobre Teófilo de la Vall, sobre la seua mort i sobre aquella època, amb unes mobilitzacions molt importants en el sector del calçat. La mort de Teófilo, durant molt de temps, ha romàs oculta, generant un silenci i un buit que amb aquest documental volem desmuntar”.
El director de l’obra ha destacat que “a la família se li va condemnar al silenci i a la ignorància dels fets, per això el primer interés era que els familiars saberen el succeït i que poguera defensar el bon nom i l’honor dels fets. Hem recuperat tota la informació i hem investigat en jutjats i arxius, entrevistant molta gent, com el  jutge d’Elda que va instruir el cas i que ara viu a Barcelona, per a contar la història tal com va succeir”.
De Juan ha indicat que “el documental té una duració d’uns 50 minuts i hem comptat amb suport de l’Ajuntament d’Elda i de la Generalitat Valenciana, així com l’Ajuntament de Petrer i diverses associacions. Abans de la projecció del documental, hi haurà una exposició de fotografies, algunes inèdites, en el vestíbul del Teatre Castelar”.
Per part seua, el regidor de Patrimoni i Memòria Històrica, Estimat Navalón, ha afirmat que “quan parlem de Memoría Democràtica ens cenyim a una etapa històrica concreta, com la Guerra Civil i la Postguerra, però no ens referim tant al postfranquisme. A la fi dels anys seixanta i durant els setanta va haver-hi moltes persones lluitant per la Democràcia i no podem ser insensibles sobre les situacions que es van produir. Aquest documental és una bona faena que ens permet situar-nos en el context”.