L’actualitat literària dels països riberencs protagonitza la programació d’activitats mensuals de Casa Mediterráneo durant el mes de febrer. Les diferents trobades que ha organitzat la institució de diplomàcia pública comptaran amb la presència d’escriptors del calibre de Maruja Torres o José María Merino, entre els qui destaca la participació de la poetessa siriana Nesrine Khoury, qui projectarà la seua visió literària enfocada en els heterogenis aspectes i territoris del Mare Nostrum.

L’agenda mensual de Casa Mediterráneo està carregada, a més, de dones científiques que exposaran la seua trajectòria professional i manifestaran els avanços de la figura femenina en aquest àmbit, dins del cicle ‘Dones i el Mediterrani’. Per a això, l’Antiga estació de Benalúa comptarà amb la participació de la catedràtica del departament de Química Orgànica de la Universitat d’Alacant, Carmen Nájera, el dia 5 de febrer; així com amb l’especialista en endocrinologia i nutrició, Clotilde Vázquez, el pròxim 14 de febrer.

L’àgora de la institució rebrà un febrer carregat d’activitat literària, entre la qual destaca el fort assentament del cicle ‘Escriptors i el Mediterrani’ amb autors de prestigi com la guanyadora del Premi Nadal, Maruja Torres, qui vindrà acompanyada dilluns que ve 17 pel director de l’Institut Cervantes d’Alger, Antonio Gil de Carrasco. A més, el món acadèmic de les lletres també aterra a Alacant, de la mà de José María Merino, membre de la Reial Acadèmia Espanyola, el dimarts 25 de febrer. A més, la finalista del Premi Planeta Ayanta Barilli també participarà en aquest cicle el pròxim dia 6 a la ciutat de València.

Altres gèneres literaris, com la poesia, deixen caure els seus versos també a casa Mediterrani; en aquesta ocasió, amb la poetessa siriana Nesrine Khoury i el poeta Rafael Soler dins de les ‘Tertúlies poètiques mediterrànies’ que tindran lloc els dies 3 i 20 de febrer, respectivament. D’altra banda, la interpretació també se suma a l’agenda cultural a través del Festival d’Internacional de Teatre Clàssic d’Alacant, amb la ponència del dramaturg Guillermo Heras el 12 de febrer en el Teatre Principal.

El periodisme i la fotografia estan presents en el febrer cultural de Casa Mediterrani, amb la presència de la fotorreportera Ana del Pas el dia 19 en ‘Objectiu Mediterrani’ i l’assessora de la Direcció General de Comunicació i Informació Diplomàtica, Cinthya Breña, dins de ‘Escriptors i el Mediterrani’ el 27 en la Facultat de Periodisme de la UMH.

D’altra banda, la gastronomia també es fa el seu buit entre les activitats d’aquest mes, a través de la cuina creativa de la ribera mediterrània que rebrà als xefs Michelin José Manuel Varó i Susi Díaz, a més del cuiner revelació Nanín Pérez el pròxim 10 en la seu de la institució. A més del Comité Científic de la Dieta Mediterrània previst per al dia 14.

Intel·ligència econòmica, canvi climàtic i diplomàcia

El cicle ‘Geoestrategia i el Mediterrani’ tindrà gran pes en les activitats de febrer, entre les quals inclou una jornada sobre el canvi climàtic amb l’experta de l’Institut Espanyol d’Estudis Estratègics, María de la Mar Hidalgo, i el catedràtic de la Universitat de Saragossa, Sergio Salinas, el 27 de febrer al campus de la Universitat d’Alacant; seguit d’una trobada centrada la Intel·ligència Econòmica al Mediterrani, que els seus panelistas són experts en temes de seguretat i intel·ligència, i se celebrarà durant la vesprada del mateix dia en la seu de Casa Mediterrani. A més, el dia 28, la capital del Túria rep aquest cicle per a tractar la situació en la Mar Egea.

La seu de la institució també servirà com a escenari per a celebrar una nova jornada sobre Carreras en l’exterior el dia 25, a càrrec de la directora adjunta de l’Escola Diplomàtica, Silvia Cosano, la directora de la Unitat de Funcionaris Internacionals en el MAUC, Marta Navarro, la preparadora d’oposicions i diplomàtica, Marta Vadillo, i Geraldine Dufort, de la Comissió Europea. Així mateix, està previst celebra una jornada de joves diplomàtics el dijous 13. Així mateix, el cicle ‘Més Europa al Mediterrani’ torna el dia 14 al Club Informació.

Dues jornades sobre la Marina se sumen a la programació d’activitats, com la conferència del capità de navili i director del Museu Naval de Cartagena, José Luis García Vel, qui xarrarà sobre la “Vida en un submarí del Mediterrani” el dia 18 i un grup de treball sobre reunió de seguretat marítima Àsia-Europa el 4 de febrer. També, es presentarà el projecte “Ales sobre l’aigua” el dilluns 24 al Marroc.

Així mateix, la música i el cinema es donen cita també durant l’agenda mensual amb un concert solidari a benefici de Creu Roja el divendres 21 en el marc de ‘Música i el Mediterrani’, així com la projecció de les cintes ‘Karaula’ i ‘Llunes de mel’, els dies 6 i 20, en dues noves sessions del ‘Cineclub Mediterrani’.