El FÒRUM ORIHUELA 2020, «Orihuela, un univers de poesia i llum, entre el Mediterrani i Iberoamèrica», que va rebre aquest passat 29 de Gener en el Cercle de Belles arts de Madrid, un Premi pel Ministeri de Cultura com Un dels Cinc Millors Projectes d’Acció i Promoció Cultural d’Espanya, ve marcat per la pandèmia mundial sanitària que ha donat un gir inesperat a les nostres maneres de viure, de consumir, de produir, en definitiva, d’estar en el món.

És així com en plena crisi sanitària, el 28 de Març de 2020, coincidint amb la data de l’aniversari de la mort del poeta oriolà Miguel Hernández, es va llançar la Convocatòria Pública a la COPA ESPANYA CREATIVA ORIHUELA 2020 amb l’objectiu prioritari de «Junts repensar i reactivar Espanya», a través de la nostra creativitat col·lectiva i capacitat per a innovar, en el context de global de l’Any 2021, declarat per l’ONU com l’Any Internacional de l’Economia Creativa per al Desenvolupament Sostenible.

Aquesta Setena Edició del Fòrum de Ciutats i Territoris Creatius d’Espanya, organitzada des de l’Associació Espanya Creativa i l’Ajuntament d’Orihuela com a guanyador de la Copa Espanya Creativa el passat 1 de Març de 2019 a Lleida, es presenta com l’epicentre d’una necessària reflexió nacional en la qual es donaran cita Comunitats Autònomes, Diputacions, Ajuntaments, Empreses i Organitzacions no Lucratives d’Espanya.

A més de conferències i taules redones, en el Fòrum s’exposaran públicament els 20 Projectes Finalistes a la Copa Espanya Creativa Orihuela 2020 en les tres Categories de Creativitat i Innovació Econòmica-Tecnològica, Cultural-Artística i Social-Territorial i el dia 22 de Maig tindrà la Gala de la Copa Espanya Creativa Orihuela 2020, en la qual es donarà a conéixer al guanyador de la mateixa que albergarà la Huitena Edició del Fòrum i amb això, la Copa Espanya Creativa 2022, així com, el lliurament de diplomes a tots els finalistes i als 5 Accèssits.

També en la Gala es farà lliurament de les Medalles als Socis Honorífics d’Espanya Creativa: – Pintor Antonio López, Coreògraf Nacho Duato, Escriptora Espido Freire, Acadèmic Darío Villanueva i a l’Excm. Sr. Federico Mayor Zaragoza.

A través d’un Jurat de 13 Experts de reconegut prestigi, en àmbits tan diversos com l’economia, empresa, cultura, art, literatura, patrimoni, medi ambient, història, societat o sanitat, se seleccionaran abans del 15 de Gener als 20 finalistes en una fase inicial.

A continuació, en una fase posterior, aquests 20 finalistes comptaran amb 2 mesos per a elaborar un vídeo promocional que es llançarà a les xarxes socials per al vot popular que comptarà un 40% del vot final que vindrà a sumar-se al 60% del Vot del Jurat d’Experts. Serà el 22 de Maig quan es conega finalment el veredicte del Guanyador que albergarà la Copa Espanya Creativa 2022.