Dels 133 projectes cinematogràfics rebuts per l’Institut Valencià de Cultura per a la creació de guió de llargmetratge, Vicente Pascual ha aconseguit quedar segon amb el seu projecte Dreamin’, que ha rebut 39 de 40 punts possibles. El cineasta de la Universitat d’Alacant rebrà 8.000 euros per a finançar un projecte de llargmetratge documental que transcorre a Romania, on es traslladarà entre els mesos de setembre i desembre per a escriure i treballar en el guió.

Pascual és tècnic del Taller d’Imatge de la Universitat d’Alacant des de 1995, on, entre molts altres treballs, ha realitzat sis documentals de contingut social. Ara amb aquest projecte, que ha rebut el suport econòmic de la Generalitat Valenciana, dedicarà tres mesos a embastar el guió i poder optar a les ajudes de les altres dues fases, el desenvolupament i la postproducció, amb l’objectiu que el llargmetratge arribe a les pantalles.

Un documental rodat amb la Universitat d’Alacant a Romania, La cometa de Andrei, va ser el detonant que el va portar a submergir-se en aquest país de l’Europa de l’Est, on va passar cinc estius estudiant-ne la llengua i la cultura. Ara viu a cavall d’Alacant i Bucarest, on prepara dos projectes de llargmetratge: un documental, Invisible wings (Aripi Invizibile) i un altre entre el documental i la ficció, Dreamin’, precisament un dels triats per l’Institut Valencià de Cultura.

Dreamin’ és el títol d’un projecte de llargmetratge documental d’uns 75 minuts de durada, que rescata i reviu la figura del jove director romanès Cristian Nemescu i la seua obra. El realitzador va morir el 2006 en un fatal accident de trànsit amb tan sol 27 anys d’edat, sense acabar de muntar el seu primer llargmetratge, amb molts somnis per complir i un gran talent per desenvolupar en la seua trajectòria, segada sobtadament per la mort.

El projecte de Vicente Pascual combina una narració entre el gènere documental i la ficció. La part documental, majoritària, il·lustra la seua curta vida de manera paral·lela a l’estructura i a diversos fragments de la seua pel·lícula Califòrnia Dreamin’, guardonada en el Festival de Cannes 2007, però que el director mai va arribar a veure acabada. La part de ficció transcorre a través d’una breu història esdevinguda en el Bucarest actual. Si la mort tan jove de l’autor i el final dels seus prometedors somnis doten el tema d’universalitat, el rerefons de la societat romanesa influeix en el seu desenvolupament com a ingredient o matís peculiar.

A l’hora de defensar el projecte davant de la Generalitat, el cineasta il·licità ha destacat el gran nombre de romanesos que resideixen al País Valencià, uns 143.000, molts d’ells nascuts ja a casa nostra.

Vicente Pascual

Natural d’Elx, encara que resideix entre Sant Vicent del Raspeig i Bucarest (Romania), és tècnic del Taller d’Imatge de la Universitat d’Alacant des de 1995, on, entre molts altres treballs, ha realitzat sis documentals de contingut social. És llicenciat en Dret i màster en Comunicació, també va estudiar Història i Estètica del Cinema a Valladolid i Guió Cinematogràfic a Cuba. A més, manté un estret vincle amb el cinema i la cultura romanesa a través dels seus estudis a la Universitat Transilvania (Romania) i a l’Institut Cultural Romanès.