Fa cinc anys s’iniciava una col·laboració entre la Fundació Cidaris, gestora del Museu Paleontològic d’Elx, la Fundació “la Caixa” i CaixaBank amb un objectiu molt específic: impulsar el projecte didàctic del museu des del punt de vista de l’accessibilitat i la responsabilitat social de la institució il·licitana.

La gran demanda de diferents associacions i entitats per poder gaudir d’activitats gratuïtes en el museu, i els bons resultats obtinguts al llarg de les diferents campanyes, ha suposat aquesta nova aposta pel museu.

Les activitats que al principi es plantejaven de manera puntual a col·lectius en risc d’exclusió social o amb diversitat funcional han derivat en autèntics programes on els usuaris i usuàries són els protagonistes de cada projecte.

Si bé en l’última campanya d’activitats realitzada en el 2019 es van veure beneficiades prop de 500 persones, la situació actual de la pandèmia ha suposat un canvi en la dinàmica del projecte. Així, s’ha preparat material en línia, treballant al seu torn en molt xicotets grups que permetien complir amb totes les mesures sanitàries enfront de la COVID-19.

Amb aquesta nova col·laboració entre el MUPE, la Fundació «la Caixa» i CaixaBank es fomenta el paper social del museu. D’aquesta manera, s’acosta el patrimoni paleontològic a tota la societat en igualtat de condicions, creant un espai de convivència, cultura i ciència.

Gràcies a la seua capil·laritat territorial, la xarxa d’oficines de CaixaBank pot fer costat a la Fundació “la Caixa” en la seua labor social, detectant necessitats d’entitats locals i canalitzant una part del pressupost de la Fundació. En 2020, el 89% de les oficines del banc van donar suport a algun projecte social i van fer possible que milers de petites i mitjanes entitats socials solidàries pogueren accedir a ajudes econòmiques per a tirar avant els seus programes.