Les visites guiades i teatralitzades als principals edificis modernistes de la localitat són un dels punts forts de la programació de Novelda Modernista, una proposta de la regidoria de Turisme que se celebrarà el cap de setmana del 26 i 27 d’octubre la seua tercera edició amb l’objectiu de posar en valor i donar a conéixer el patrimoni modernista local.

El Centre Cultural Gómez-Tortosa, la Casa-Museu Modernista, la Casa Mira i el Casino obriran les seues portes durant la celebració de Novelda Modernista amb un ampli horari per al qual s’obriran les inscripcions el dilluns, dia 14, a partir de les 9.30 h, en els formularis de Google bit.ly/noveldamodernista2019, bit.ly/casamuseo2019, bit.ly/casamiranovelda, segons va anunciar la regidora de Turisme, Geno Micó, qui va afegir que totes les visites són completament gratuïtes per als menors de 12 anys”. La responsable de Turisme, que va agrair a la família propietària de la Casa Mira la seua col·laboració per a l’obertura de l’habitatge per segon any consecutiu, va destacar com una novetat que suposa una gran sorpresa” les visites teatralitzades amb el títol Vida quotidiana dels comtes Gómez-Tortosa en el Centre Cultural Gómez-Tortosa que realitzarà l’arqueòloga, historiadora i antropòloga Verónica Quiles.

Precisament, Verónica Quiles serà l’encarregada d’escenificar la recreació històrica amb la qual la Casa-Museu Modernista presenta l’habitatge dels amos, un edifici adquirit fa quinze anys que ha sigut restaurat i habilitat i que encara no havia sigut inaugurat oficialment, tal com va assenyalar Merche Navarro, gestora de la Casa-Museu Modernista de la Fundació Caja Mediterráneo. Navarro, qui va recordar que la Casa-Museu oferirà visites guiades durant el dissabte i el diumenge, va explicar que el recorregut per l’habitatge dels amos serà una visita nocturna en la qual veurem com era la vida d’un majordoma o els amos, que estaven 24 hores al servei de la família.

Vents del Modernisme és el títol d’una ruta guiada gratuïta que, amb la col·laboració del col·lectiu Culturactiva, l’arquitecte Juan José Pastor i Lucía Mira, recorrerà el dissabte, a les 10.00 h, l’obra a Novelda del dissenyador del Santuari de Santa María Magdalena, l’enginyer José Sala Sala, durant el període 1916-1920. El director del Museu Històric-Artístic Municipal, José Luis Pellín, va avançar que la visita mostrarà els antecedents estilístics i arquitectònics de José Sala com una relectura de la seua obra prèvia a la construcció del Santuari. A més, Pellín va anunciar la visita nocturna teatralitzada al Cementeri Municipal que repassarà l’arquitectura funerària modernista i la simbologia el dissabte, dia 26, a les 20.00 hores.

Recorreguts guiats pel Centre Cultural Gómez-Tortosa, en els quals, segons va assenyalar Daniel Andrés, arqueòleg del Museu Històric-Artístic de Novelda, “s’explicaran dades històriques de l’edifici, les seues parts i elements rellevants que tenen una història que contar, i les visites a la Casa-Mira, de propietat privada, completaran una visió global del patrimoni modernista a Novelda que, com va assegurar el representant de BLUEMED TOURS, Francisco Díaz, “és un punt important en la Xarxa Modernista Europea. Díaz va convidar a noveldenses i visitants a descobrir la Casa Mira, una casa que ha estat molt viva fins fa molt poc temps i en la qual encara es pot descobrir aqueixa ànima en la decoració de tot l’habitatge