Es tracta d’una iniciativa que ha unit al Museu Diocesà d’Art Sacre, la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat Valenciana i la Universitat de Múrcia
En els treballs d’inventariat participarà l’alumnat del grau d’Història de l’Art i del màster en Investigació i Gestió del Patrimoni Històric – Artístic i Cultural de la Universitat de Múrcia
Aquesta setmana s’ha donat a conéixer “Inventaris del Patrimoni moble de la diòcesi d’Oriola – Alacant a la ciutat d’Oriola”, un projecte entre el Museu Diocesà d’Art Sacre, la Universitat de Múrcia i la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat Valenciana amb el qual, de manera conjunta, es treballarà a inventariar el patrimoni moble de diferents edificis religiosos de la ciutat d’Oriola.
En la presentació, en el Saló del Tron del Museu, s’ha comptat amb la presència de diferents responsables d’aquestes entitats com el cap territorial de Cultura de la Generalitat Valenciana a Alacant, José Antonio López Mira, qui ha destacat que “és un dia per a felicitar-nos tots els que som ací a nivell institucional, un dia important per a la gestió del patrimoni cultural d’Oriola ja que amb aquest projecte s’aconseguirà que tot el patrimoni moble, és a dir, tots els elements moble vinculats als immobles de la titularitat dels quals és l’Església a Oriola, tindran una gestió perfecta, integrada i que s’aculla a la llei del patrimoni actual”.
Per la seua part el director del Museu Diocesà d’Art Sacre d’Oriola, José Antonio Martínez García, ha explicat la importància del compromís de totes les parts de dur a terme “aquest projecte de catalogació de totes les peces, una per una, amb la seua fitxa tècnica, arribant a l’última perfecció de la catalogació ja que ho considerem molt important perquè així d’aqueixa manera sabrem el que tenim, les seues característiques i el podrem posar en valor”.
I és que aquest projecte pretén inventariar el patrimoni moble de les esglésies de la Diòcesi a la ciutat d’Oriola, en concret, de la Catedral i les parròquies de Santiago i Santes Justa i Rufina. Així com altres edificis emblemàtics com el Col·legi Diocesà Santo Domingo i el Palau Episcopal.
En aquest sentit Luis Pablo Martínez Sanmartín, tècnic inspector de patrimoni moble de la Direcció General de Cultura i Patrimoni adscrit a la Direcció Territorial de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport a Alacant, ha ressaltat que aquest projecte és el resultat de molts anys de treball conjunt amb una trajectòria històrica de gestió molt intensa i de col·laboració entre la Diòcesi, la Generalitat i l’Ajuntament d’Oriola “perquè estiga tot coherent des del punt de vista de la tutela patrimonial”. “Gràcies a aquesta labor de revisió conjunta, d’inventaris i d’actualització arribarem a un nivell ja d’excel·lència òptima quant a la tutela del patrimoni cultural de l’Església Catòlica a Oriola” ha conclòs.
Els treballs es realitzaran gràcies a la col·laboració entre la Generalitat Valenciana, la Universitat de Múrcia i la Diòcesi d’Oriola – Alacant, a través del seu Museu Diocesà d’Art Sacre, situat a la ciutat d’Oriola. A més, en les labors d’inventariat participarà l’alumnat de les assignatures de practicum del grau en Història de l’Art i del màster oficial en Investigació i Gestió del Patrimoni Històric – Artístic i Cultural de la Universitat de Múrcia. I és que aquesta iniciativa, a més de la seua significació patrimonial, té un vessant formatiu i educatiu de caràcter universitari.
En aquest sentit, María de la Mar Albero Muñoz, professora titular del Departament d’Història de l’Art de la Universitat de Múrcia i coordinadora del Pràcticum del grau en Història de l’Art, ha destacat la col·laboració en aquest projecte de la Universitat de Múrcia ja que “actualment per al que és la conservació, la protecció de les col·leccions no sols d’Oriola sinó també de tot el sud-est espanyol és fonamental que hi haja col·laboració entre diferents institucions ja siguen regionals, nacionals, locals o universitàries”.
També ha sigut present en representació de l’ajuntament d’Oriola el regidor de Patrimoni Històric, José Francisco Aix Egío, qui ha obert l’acte agraint la presència de tots els assistents mostrant també la predisposició de l’ajuntament a col·laborar en aquest projecte.