Un total de 218 originals es disputen enguany el Premi Azorín de Novel·la 2020, un guardó que es fallarà el pròxim 5 de març en una gala que acollirà la Sala Simfònica del ADDA, amb el lema ‘Etern, infinit, atemporal’, i el protagonisme del qual recaurà en l’essència dels textos de l’escriptor de Monòver, José Martínez Ruiz, a través de retalls de la seua vida.
El president de la Diputació d’Alacant, Carlos Mazón, i la vicepresidenta primera i diputada de Cultura, Julia Parra, han donat a conéixer aquest matí els detalls de la XXVII edició d’aquest certamen literari, un dels més prestigiosos del país, que afavoreix la institució provincial en col·laboració amb l’Editorial Planeta. L’acte ha comptat també amb la presència del director de l’Àrea de Relacions Institucionals del Grupo Planeta, Carlos Creuheras.
De les obres que concorren enguany i opten als 45.000 euros del premi 161 procedeixen d’Espanya, de les quals 31 són alacantines, una xifra que ha experimentat un considerable augment respecte a les últimes edicions. La resta de treballs corresponen a Europa i Amèrica, mentre que en 23 d’ells no s’especifica la seua procedència.

Mazón ha destacat que l’Azorín “és una joia literària que engloba molt més que el propi premi”, al mateix temps que ha valorat la relació “fortament entrellaçada amb l’Editorial Planeta”, a qui ha agraït el seu treball, compromís i dedicació amb aquest guardó que “ha impregnat la ciutat i tota la província amb el nostre literat bandera”.

Creuheras ha comentat que l’Azorín “ha arrelat en el panorama dels premis literaris, on s’ha fet un buit per dret propi”. A més, ha ressaltat que la “gran majoria d’obres d’aquest certamen ha conjugat excel·lents nivells de difusion i distribució entre els lectors i ha gaudit de la calor de la crítica”.

Per part seua, la vicepresidenta primera i diputada de Cultura ha explicat que la gala “en aquesta ocasió es presenta amb el lema ‘Etern, infinit, atemporal, Azorín’ amb el qual s’ha volgut expressar la perdurabilitat del llegat de l’escriptor i la importància del temps en la seua obra i la seua manera d’entendre-ho”. Parra ha convidat als alacantins a participar “en aquest gran esdeveniment cultural, un moment de celebració que volem compartir amb tota la ciutadania. Qualsevol persona interessada pot assistir, accedint a les entrades que posem a la seua disposició fins a completar l’aforament del ADDA”.

Mazón i Parra han confirmat als mitjans de comunicació que la institució provincial renovarà el conveni amb l’Editorial Planeta, “per la seua visiblidad i perquè el nom d’Azorín va indissolublement unit al Grupo Planeta”.

La gala, que donarà principi a les 19.00 hores, comptarà amb la participació de ADDA Simfònica Strings, la secció de corda de l’orquestra, que interpretarà ‘L’oració del torero’, de Joaquín Turina, i ‘Libertango’, de Astor Piazzolla.
A partir del dilluns 2 de març, es podran recollir les invitacions per a l’esdeveniment en les taquilles de l’Auditori (carrer Xixona 5, de dilluns a divendres de 10.00 a 14.00 hores i de 17.00 a 20.00 hores), fins a esgotar les localitats.
El jurat de la present edició està compost per la diputada de Cultura, Julia Parra, que actuarà com a presidenta, així com pels escriptors Juan Eslava Galán, Reyes Calderón, Luz Gabás, José Ferrándiz Lozano i Manuel Cifo González. També formarà part del mateix la directora d’Editorial Planeta, Belén López, i la secretària general de la Diputació, Amparo Koninckx Frasquet, qui actuarà com a secretària sense vot.
La cerimònia de lliurament, conduïda enguany per l’actor alacantí Fele Martínez, podrà seguir-se a través de Twitter mitjançant l’etiqueta #azorin2020.

PROCEDÈNCIA DE LES NOVEL·LES

ESPAÑA
A Corunya 2
Albacete 2
Alacant 31
Almeria 1
Astúries 2
Badajoz 1
Balears 1
Barcelona 10
Burgos 2
Cadis 1
Castelló 2
Ciudad Real 1
Conca 2
Granada 7
Huelva 1
Illes Canàries 3
Jaén 2
La Rioja 1
Lleó 1
Madrid 37
Màlaga 5
Múrcia 5
Navarresa 2
Orense 1
Santander 2
Sevilla 6
Tenerife 1
Toledo 2
València 19
Valladolid 2
Biscaia 1
Saragossa 5

ALTRES PAÏSOS
Alemanya 1
l’Argentina 3
Bolívia 1
Colòmbia 1
Costa Rica 1
l’Equador 1
Finlàndia 1
França 1
Itàlia 2
Mèxic 3
Regne Unit 2

TOTALS

ESPANYA 161

ALTRES PAÏSOS 17

AMÈRICA DEL NORD 6

AMÈRICA DEL SUD 4

AMÈRICA CENTRAL 1

EUROPA 6

SENSE PROCEDÈNCIA 23

 

218