El jurat del XIX Certamen de Poesia Paco Mollá ha donat a conéixer la seua fallada tanta en la modalitat en llengua castellana, que ha anat a parar a l’escriptora Barbarella González Acevedo, de l’Havana (Cuba), com en llengua valenciana, que ha sigut per a l’escriptora María Josep Juan Ballester, de Canals (València).

El certamen literari, convocat per la Fundació Cultural Poeta Francisco Mollá Montesinos, en col·laboració amb l’Ajuntament de Petrer, compta amb una dotació econòmica de 3.000 euros a la millor col·lecció de poemes per a la convocatòria del concurs tant en castellà com en valencià, a més de la publicació del poemari guardonat per part de l’editorial Aguaclara, dins de la seua col·lecció de poesia i que s’editarà l’any pròxim.

En la present edició i amb la finalitat de facilitar la promoció i difusió del concurs, s’ha obert la participació a escriptors de qualsevol país, possibilitant la presentació dels poemaris de manera telemàtica, a través de correu electrònic, adaptant-se així a les noves tecnologies, la qual cosa ha suposat un increment exponencial de la participació. Per a la secció de castellà s’han presentat un total de 384 obres, més de deu vegades més que les obres rebudes en l’anterior edició de 2018 ja que aquests premis són biennals. A més, s’han rebut 22 poemaris en l’apartat de valencià, la qual cosa ha suposat també un increment important respecte als 14 de l’any 2018.

L’obra guanyadora en la secció de castellà es titula “Érebo”. La seua autora és escriptora, professora i redactora cap de la Revista Cúpules en el ISA, Cuba. Teatróloga i graduada del Centre de Formació Literària Onelio Jorge Cardoso, ha obtingut diversos premis literaris.

El premi en valencià s’ha concedit al poemari titulat “Saber qui som”, i la seua autora és llicenciada en Geografia i Història per la Universitat de València. La seua vida professional ha estat lligada a l’ensenyament, com a professora de Valencià, Llengua i Literatura, en diferents centres de secundària.

Així mateix, i a causa de l’actual situació d’alerta sanitària motivada pel coronavirus, la Fundació Cultural Poeta Francisco Mollá Montesinos ha decidit postergar de moment, sense data de celebració, la vetlada literària de presentació dels poemaris guanyadors del XIX Certamen de Poesia Paco Mollá 2020, prevista dins dels actes organitzats amb motiu de les Jornades Literàries de Paco Mollá, celebrades habitualment durant el mes de març, com a homenatge i record al poeta petrerense.

Finalment, s’han fallat també els premis de l’II Concurs de Poesia Escolar “Paco Mollá” 2020, per a obres escrites en castellà i valencià, convocat per a escolars residents a Petrer o matriculats en col·legis i instituts de la localitat en els nivells d’ESO, batxillerat i cicles formatius, i que ha registrat una participació de 58 poemes en les categories A i B, corresponents a alumnes de secundaria.

María Josep Juan Ballester. Poeta

María Josep Juan Ballester. Poeta

Barbarella González Acevedo. Poeta

Barbarella González Acevedo. Poeta