Divendres que ve 3 de maig, a les 20.00 hores, el saló d’actes de Caixapetrer acull la projecció en primícia de les pel·lícules de festes de 1974 i 1976.

Segons ha explicat M.ª Carmen Rico, cronista oficial de Petrer i presentadora de l’acte, aquesta projecció ha sigut possible gràcies a la col·laboració de la Filmoteca Valenciana, dependent de l’Institut Valencià de Cultura, amb la Unió de Festejos Sant Bonifaci, Màrtir de Petrer. Rico ha explicat que entre el material del fons documental de la Unió de Festejos es troben pel·lícules en format super 8 i 16mm. Fa uns mesos, la Unió de Festejos va entregar a la Filmoteca un total de 30 pel·lícules per a la seua digitalització. D’aqueixes 30, les pel·lícules de 1974 i 1976 són les primeres en les quals ha treballat la Filmoteca.

Rico, qui ha qualificat aquestes pel·lícules com “l’ànima del nostre poble”, ha avançat que la pel·lícula de 1974 dura deu minuts i es va gravar amb motiu de la celebració del tercer centenari de les Festes del Crist, “en les quals també va participar la festa de Moros i Cristians amb una entrada i una processó de pujada de les imatges del Crist, de Sant Bonifaci i de la Verge del Remei”. La pel·lícula de 1976 té una durada d’una hora i vint minuts.

La cronista de Petrer també ha revelat que la pel·lícula més antiga que es va entregar a la Filmoteca data de 1960, per la qual cosa “ens queden moltes pel·lícules per tindre digitalitzats i gaudir”.

Per part seua, Francisco Cerdà, vicepresident de la Unió de Festejos, ha fet una invitació a tot el poble de Petrer a participar d’aquest “grandiós dia en què hem recuperat una part de la història de la nostra festa”.

El vicepresident ha informat que des de la Unió de Festejos també s’ha fet arribar una invitació a tots els càrrecs festers i se li entregarà a cada comparsa un USB amb el contingut de totes dues pel·lícules.

Fernando Portillo, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Petrer, ha tancat la roda de premsa felicitant la Unió de Festejos per aquesta iniciativa i agraint a la Filmoteca i a l’Institut Valencià de Cultura el seu esforç i treball. Portillo ha subratllat la importància de rescatar i mantindre la història de la festa posant de manifest que “jo vaig nàixer l’any 83, les pel·lícules són del 76, per la qual cosa jo podré veure una festa que no he viscut mai”.