La quarantena no deté la maquinària cultural del país, que trasllada el gruix de les seues operacions al ciberespai amb la finalitat d’oferir a la ciutadania el millor dels seus vastos centres documentals. És per això que la responsable de l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament d’Elx, Marga Antón, ha recordat als il·licitans i il·licitanes alguns dels recursos en línia dels quals disposen, de manera gratuïta, per a fer més suportable el confinament.

Seguint el deixant del Ministeri de Cultura amb #LaCulturaEnTuCasa, Acción Cultural Española (AC/E) ha aprofitat per a llançar #ACEFilmoteca, una iniciativa amb la qual els internautes podran gaudir de documentals en el domicili mentre dure l’Estat d’Alarma. I a més d’audiovisuals, des de la seua pàgina és possible llegir i descarregar monografies o efectuar visites virtuals a exposicions. L’Instituto Nacional de las Artes Escénicas y de la Música (INAEM) no es queda arrere amb la Teatroteca, que aglutina 1.595 títols de teatre, circ i coreografies als quals s’accedeixen prèvia inscripció.

La Filmoteca Española trasllada la pantalla del Cinema Vaig daurar a totes les llars mitjançant el seu compte en Vimeo. Tal com indica la institució, s’exhibirà online “títols recuperats o restaurats recentment”, amén d’altres clàssics de la cinematografia nacional. “Cada tres dies, i sense anunciar prèviament la següent, es renovarà la pel·lícula”, adverteix la Filmoteca als espectadors, als quals anima a descobrir les joies que custòdia en els seus fons. I no és l’única proposta en aqueix sentit, ja que Ràdio Televisió Espanyola (RTVE) posseeix en obert la seua ja consolidada hemeroteca; una pàgina ineludible per a aprofundir en la història de la televisió i la nostra societat a través de les dècades.

D’altra banda, la Biblioteca Nacional de España (BNE) brinda al públic els seus tresors a colp de clic gràcies a la Biblioteca Digital Hispànica. I una anotació per als amants de l’òpera: la plataforma My Opera Player regala un códi promocionalper a gaudir sense cap cost del seu catàleg, que inclou òperes, concerts, danses i altres extres en escenaris de renom, com el Teatre Real, el Liceu, el Teatre Colón, el del Bicentenari de Sant Joan (l’Argentina) i el NCPA de Pequín (la Xina).

En el cas dels qui desitgen aprofundir en la història il·licitana, la Universitat Miguel Hernández (UMH) convida a bussejar en el pretèrit més pròxim de la ciutat de les palmeres de la mà de la Cátedra Pedro Ibarra; entitat que va complir una dècada en 2019 i la web de la qual salvaguarda la memòria col·lectiva amb al voltant de 40.000 àudios, vídeos, biografies i imatges d’Elx en data de hui, comptant amb la col·laboració de la Regidoria de Cultura.

Una visita virtual a l’exposició “Indestructibles” La Sala d’Exposicions de la Llotja Medieval va inaugurar el passat 5 de març la magnífica exposició de fotoperiodisme “Indestructibles”, amb fotografies del reporter gràfic Alfons Rodríguez i textos del periodista Xavier Aldekoa, organitzada per les regidories de Cooperació i Cultura de l’Ajuntament d’Elx.

Com no ens agradaria que et quedares sense conéixer aquesta proposta, et recomanem que visites la web del projecte: www.indestructiblesafrica.org

“A causa de les circumstàncies, ens fem ressò de la difusió cultural virtual existent i, des de la Regidoria, anirem fent resums d’enllaços per a fer més suportable la situació”, ha dit l’edil, que ha prosseguit assegurant que els tècnics estan treballant en un nou calendari –que es publicarà pròximament– per a ajornar aquelles actuacions que es van programar en espais com el Gran Teatre, La Llotja o L’Escorxador; ara suspeses pel Covid-19. “L’objectiu és que els il·licitans i il·licitanes que van comprar entrades puguen acudir a aqueixos espectacles quan es restablisca la normalitat”.