No hi ha major calidesa que en els records d’infància, i aqueixa és l’última aposta de Uña y Carne, el grup de rumba-flamenca creat pel compositor i cineasta Carlos Salado i compost pel cantant Antonio Clavería, que presenten el seu últim senzill ‘Un món sense ales’. El tema, que combina melodies pegadizas al ritme del cante andalús i la guitarra espanyola, porta a l’oïdor per un viatge a través del temps i la nostàlgia pel passat.
La cançó de flamenc-pop, que destaca per la seua intimitat i tocs minimalistes, pretén transmetre el dolç record de situacions viscudes, la pèrdua de la innocència al llarg dels anys i la inquietud del pas del temps. “Amb aquest tema he volgut plasmar la felicitat de quan érem xiquets, d’aqueix passat millor, ple d’alegria i despreocupacions. És una cançó que advoca a l’enyorança del pas imparable del temps i la pèrdua de la innocència com una cosa innata en el transcurs de la infància”, confessa el compositor i cineasta Carlos Salado.
Una història que combina passat i present
El videoclip, disponible en YouTube, arranca amb una profunda conversa entre els dos protagonistes on, a través de l’ús d’un pla cinematogràfic identificatiu del cinema de Carlos Salado, parlen i reflexionen sobre el pas del temps, mostrant seguidament una infinitat d’imatges d’arxiu que revelen diferents moments de la infància dels artistes. “A través d’aquest videoclip hem volgut mostrar als espectadors la nostra infància musical. Tots dos som músics de bressol. Carlos toca la guitarra des dels 9 anys i a la meua casa sonen guitarres amb rumba des que tinc ús de raó. En cada celebració nosaltres ens eixim per rumbes, és la nostra manera d’expressar-nos i de celebrar la vida”, assenyala Antonio Clavería.
Tots aquests vídeos filmats en els anys 90 amb càmeres domèstiques combinen amb seqüències de tots dos artistes tocant i cantant el tema en un antic traster. “Hem agafat vídeos casolans guardats en caixes plenes de pols, els hem rescatats amb el reproductor VHS. Ha sigut una cosa molt especial que ens ha commogut profundament”, explica Antonio.
Unes imatges carregades de simbolisme que mostra la seua més profunda intimitat i que converteixen al videoclip en una dualitat bella i poètica, resultat de tota una vida dedicada a la música. “Tant Antonio com jo hem tingut una infància molt bonica, la qual recordem amb moltíssim afecte i enyorança. Jo era un xiquet entusiasta, apassionat, rialler i somiador; el ‘valent brètol’ com m’anomenava el meu avi. M’enorgulleix veure que aquell Carlos que anhelava traure les seues pròpies cançons, discos i pel·lícules està aconseguint tot el que un dia va imaginar”, exposa Carlos Salado.

Amb ‘Un món sense ales’, el grup de flamenc-pop, que compta amb el suport de la productora Uniacords, la distribuïdora Warner i l’editorial Universal, suma aquest tema a cançons com  ‘Habrá un lugar’ o ‘Mil Razones’, senzills en col·laboració amb artistes com Bebe i El Canijo de Jerez.


@unaycarnemusic

@carlossaladoart

UÑA Y CARNE