Aquest dimecres 17 de gener a les 22.00, en À Punt, Valencians al món (produït per la Cometa TV i Estrela Audiovisual) descobrim els secrets de Monterrey, Mèxic. La nostra reportera Cristina Orts visita una gran metròpolis americana per a conéixer als nostres valencians.

De la mà d’Iván, de 31 anys i d’Alacant, veurem com viu el seu dia a dia el propietari d’una empresa d’ambulàncies en temps de pandèmia mundial i, fins i tot, assistir a una emergència. També sobrevolarem Monterrey i la seua regió en helicòpter i ens sorprendrem amb una ciutat molt allunyada dels tòpics mexicans.

Susi, d’Aspe (el Vinalopó, Alacant) i de 35 anys, es va traslladar a 9000 km de la terreta per a poder fer realitat el seu somni: dedicar-se professionalment a la música. De fet, Susi treballa l’Orquestra Filharmònica del Desert i porta un projecte amb joves músics. Amb la seua dona, Triana, sabrem com es viu l’homosexualitat en una ciutat mexicana.

Javier té 47 anys i és un professor de l’Alcora (L’Alcalatén, Castelló) que es va traslladar a la tercera ciutat de Mèxic per motius laborals fa 18 anys. Molt prompte va trobar l’amor i la seua vida va experimentar un canvi radical. Amb ell visitarem la macroplaça, el Museu d’Història Mexicana o la Universitat de Monterrey, on és degà de la Facultat d’Educació i Humanitats… I sabrem com és un mercat dedicat a la santería i la màgia.

També coneixerem José Luis, que és de Siete Aguas (la Foia de Bunyol, València), té 40 anys i porta 6 en Monterrey. Amb ell descobrirem el Parc la Huasteca, un entorn sorprenent que no té res a veure amb la idea que ens hem fet de Mèxic, i visitarem les meravelloses grutes de García, impressionant formació geològica descoberta per un frare espanyol. A més, coneixerem als pares de José Luis, que han viatjat des de la Comunitat Valenciana per a conéixer al nét nounat.

Cristina, de 50 anys i d’Alzira (la Ribera Alta, València), va arribar a Monterrey per amor. Amb aquesta controller financera visitarem el parc de Chipinque, ja que Monterrey és la ciutat de les muntanyes. També provarem el cabrit, la joia culinària d’una gastronomia que és Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO i sabrem com és fer amics en un nou país.

Per part seua, Ximo, de 33 anys i de València, es va traslladar a Monterrey fa 4 anys perquè va conéixer a una xica de la qual es va enamorar. Amb ell provarem l’orxata mexicana, una mica diferent de la de València, visitarem una botiga d’artesania tradicional i prepararem un dels còctels més típics del país, la michelada, i un rostit regiomontano.

Viatge a la ciutat amb la renda més alta d’Hispanoamèrica

Monterrey és un dels principals centres financers de Mèxic i és el segon centre industrial més important del país després de la ciutat de Mèxic. La ciutat és prominent en la producció d’acer, ciment, vidre i cervesa. En 1999 la revista Forbes la va catalogar com la millor ciutat de negocis d’Hispanoamèrica. La seua proximitat als Estats Units i el seu caràcter empresarial són dos de les característiques que va esmentar l’article.

Valencians al món s’ha adaptat als temps Covid-19, respectant les normes de cada país i reflectint com viuen els valencians en els diversos destins.