Villena celebrarà aquest cap de setmana, entre el 16 fins al 18 de setembre la XXXI edició del Festival de Folklore, una de les cites més importants de la província de dansa i música tradicional, i que de nou – després de la pandèmia – torna a reunir grups nacionals i internacionals en aquests tres dies d’activitats. L’edil de Cultura, Elena Benítez, ha expressat la seua satisfacció perquè “podem repetir amb aquest festival que començarà el divendres fins al diumenge i que s’ha convertit en una gran oportunitat de promoure la cultura tradicional i el folklore de la nostra terra i d’altres llocs”.

Per part seua, el director del Festival, José Ayelo, va comentar que les tres jornades permeten oferir continguts diferents. Ayelo va destacar la presència del Diluvi, procedent de la Foia de Castalla, un grup que recupera el folklore sense renunciar a la música arrel i adaptant-la a l’actualitat, que permet als més joves conéixer aquest tipus de música i de dansa.

Ayelo va destacar els diferents grups que participen i va assenyalar com a senyal d’identitat del certamen de Villena que tots ells puguen representar les seues danses en un escenari com el Teatre Chapí com està programat en la primera Gal·la, prevista per al dissabte.

Grups convidats

Al llarg d’aquests dies participaran el Grup de Cors i Danses de Biar, el Grup Folklòric ‘Canella Grossa’ de Tarancón (Conca) i Folkloristische Vereeniging, entitat veterana dels Països Baixos, fundada en 1932. Al costat d’ells, i com és tradició, participarà el Grup de Danses de Villena.

El festival començarà amb l’actuació de ‘El Diluvi’, un dels grups de música folk més capdavanters del panorama actual espanyol, que oferirà al públic el seu espectacle ‘Quin Fandango!’ al Pati de la Casa del Fester, obert al públic i gratuït.

El programa es reprendrà el dissabte amb la desfilada dels grups convidats en la Plaça de Santiago, i la recepció oficial posterior en el Teatre Chapí. En aquest escenari es realitzarà la primera Gala del Festival.

El diumenge, 18 de setembre, les activitats es desplacen a la Pedania de Les Virtuts, amb una desfilada d’obertura a les 10.00 hores, la segona Gala del Festival en la Pineda de Les Virtuts i l’acte de clausura final.