La regidora de Desenvolupament Econòmic ha anunciat la posada en marxa d’un projecte pilot d’investigació per a la renovació i visibilització del sector de l’artesania festera gràcies a l’Agència Valenciana de la Innovació.

Des de la regidoria de Desenvolupament Econòmic i l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) es treballa en un projecte conjunt per a augmentar la competitivitat d’un dels sectors econòmics de major rellevància en la nostra economia local com se’l sector de l’artesania festera. “S’importantíssim potenciar i treballar aquest sector la qual cosa se símbol de distinció de la ciutat”, ha destacat Esther Esquembre com a edil de Desenvolupament Económico.

Es tracta d’un projecte pilot per a la promoció de la Innovació local a Villena anomenat “Innovant des de l’Artesania Festera” con el que acompanyar al sector en el desafiament d’abordar les aspiracions dels seus serveis i productes des d’una nova òptica. Per a això es treballa junt con cinc empreses del sector artesà en el procés de disseny d’una estratègia de servei centrada en l’experiència de compra del client.

En ella es busca aclarir el concepte d’artesania contemporània o “neoartesania”, mapear l’activitat econòmica i artesana de Villena, així com albirar noves formes de col·laboració a través de l’anàlisi de les experiències realitzades, entre disseny i artesania, d’igual manera que entre empreses privades i ho Servei Valencià d’Innovació. “Un dels assoliments aconseguits en la primera fase es que cinc empreses del sector artesà fester s’unisquen i vegen com poden afrontar nous reptes i anar a nous nínxols de mercat juntes”, ha destacat Esquembre.

Com a agent d’innovació vinculat al procés es troba la Universitat Politècnica de València qui aporta el seu coneixement i experiència en el desenvolupament i transferència d’I+D+I en l’àrea de disseny i artesania, units al patrimoni cultural valencià. A més la UPV participa en la difusió de les acciones i activitats desenvolupades por aquest projecte. Des de la universitat s’ha posat un equip d’investigació per al co-disseny, a més li les ha assignades un creatiu per a desenvolupar el prototip d’un nou producte.

Aquesta setmana ve a Villena un equip d’investigadores creatius de la Universitat de Xile per a prendre contacte i conéixer a aquestes cinc empreses, conéixer ho treballe realitzat i orientar sobre les línies de treball que podrien internacionalitzar-se. Posteriorment es viatjarà a Madrid on un panell d’experts comercials validarà la viabilitat dels prototips. Es tracta de sectors de moda i luxe, responsables de vestuari teatral i organitzadors d’esdeveniments. “S’unisca línia de treball que enforteix el sector empresarial de la ciutat de Villena, on s’ha d’invertir més en col·laboració i innovació”, ha sentenciat la regidora.