Villena serà la seu inicial de la pròxima edició de la Biennal ArtNostre que aglutina tota l’oferta de nous artistes plàstics a les comarques de l’interior d’Alacant amb l’objectiu de promoure i difondre l’art contemporani, els seus creadors i les seues noves produccions. Les bases de la Biennal han obert el termini de presentació de les obres fins al pròxim 20 de novembre per a la seua selecció. El jurat determinarà un total de 20 peces que seran exposades en els municipis participants a partir del pròxim mes de gener. En la proposta, participen els municipis d’Alcoi, Alfafara, Banyeres de Mariola, Castalla, Ibi, Muro, Onil i Villena, on seran exposades les peces finalment seleccionades
El director de la Casa de la Cultura, José Ayelo, va recordar que Villena ha participat en quatre edicions anteriors, i aquesta edició començarà a la ciutat de Villena per a recórrer la resta de municipis participants. Ayelo va destacar que “estem davant una proposta molt interessant de compartir recursos on s’uneixen municipis grans i pobles més xicotets amb un objectiu comú de promoure l’art contemporani. Això fa possible que poblacions amb menors recursos tinguen aquesta possibilitat”.
Ayelo va destacar la força que aquesta iniciativa té gràcies a l’entitat impulsora, l’Associació Cultural ArtNostre, que “és fruit de la gent de la cultura que treballa en xarxa, que busquen a artistes que estan en vies de consagrar-se, i oferir-li aqueixa oportunitat”.
Per part seua, Rafael Calvo, directiu de l’Associació Cultural ArtNostre, considera que “la Biennal arriba amb força, després de les vicissituds que hem patit, i l’inevitable impacte de la pandèmia, com a oportunitat per als nous talents”.
José Arroyo, director del Centre Cultural de la Vila d’Ibi, va destacar la unió dels diferents municipis en la promoció de l’art contemporani, perquè és molt útil per als pobles i fa costat als artistes novells. “Aquest esperit de col·laboració és molt important, genera sinergies interessants i en l’era de digital podem tindre obres de formats molt importants de gran qualitat”, ha afegit.
ArtNostre
ArtNostre és un grup d’artistes plàstics i teòrics d’art de les comarques del Alcoià-Comtat i la Vall d’Albaida que va nàixer el 2005 amb una clara voluntat d’obrir un espai cultural plural i amb una implicació en un concepte de l’art com a procés de creació, reflexió i investigació en resposta a inquietuds plàstiques, estètiques i intel·lectuals, compromeses amb l’art contemporani.
El començament d’aquests certàmens es remunta a l’any 2006, desenvolupant-se fins al 2007. Va ser una primera experiència molt positiva, en la qual es va comptar amb la col·laboració dels ajuntaments de Banyeres de Mariola, Biar, Onil, Muro i Cocentaina, de la CAM que van fer possible la selecció de 29 obres i 23 autors, realitzada per un jurat coordinat pel president de la Reial Acadèmia de Belles arts de Sant Carles, i llavors director del MUVIM de València, Román de la Calle. A partir d’ací, la cita ha anat creixent fins a convertir-se en un esdeveniment bianual inexcusable i que ha generat l’impuls a importants artistes actuals.