El Museu de Villena, a través del Servei Municipal de Patrimoni i Arqueologia (SEMAP), ha enviat a l’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació les restes d’animals trobats en les successives excavacions arqueològiques en el jaciment romà de ‘Cases de Camp’ de Villena per a la seua anàlisi i estudi, segons ha anunciat hui el seu responsable, Luz Pérez.

Les restes van ser trobades en la campanya d’excavació de 2017, quan va ser localitzada una cavitat ovalada amb gran quantitat de restes de fauna, predominantment equins. La dificultat d’extracció i documentació dels paquets ossis va prolongar els treballs fins a la campanya de 2019. La singularitat del descobriment va motivar que des de la Regidoria de Cultura s’interessara per la necessitat d’ampliar les investigacions. Ha sigut ara, amb les autoritzacions corresponents de la Direcció Territorial d’Educació, Cultura i Esports d’Alacant, quan s’ha remés a l’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació de València, els treballs de la qual seran a càrrec de Pilar Iborra Eres i Rafael Martínez Valle.

Aquests experts realitzaran un primer procés de neteja i tractament conservatiu de les peces, així com la seua identificació taxonòmica, quantificació de restes, caracterització de l’edat i el sexe de les espècies identificades, la biometria de les restes òssies, selecció de material per a diferents analítiques en relació a la dieta, i la traceología, entre altres elements d’estudi. Posteriorment, s’escometrà una anàlisi SEM amb microscopi electrònic d’escombratge de denticions d’èquids per a determinar la seua alimentació i mobilitat.

Segons Luz Pérez, responsable del SEMAP, “d’aquesta manera podrem saber les classes d’animals que es van depositar en la fossa, la seua naturalesa domèstica o salvatge (especialment els equins), d’on procedeixen, quina funció exercien en l’assentament romà, què menjaven, quines malalties tenien, l’edat de la seua mort, el paisatge de la zona, els cultius, etc. Sense cap dubte, aquesta iniciativa suposarà un gran avanç en el coneixement del poblament romà en el nostre territori”.

Cases de Camp

Les excavacions arqueològiques efectuades en la vila romana de Casas del Camp durant més d’una dècada han posat al descobert troballes relacionades amb la higiene personal, el proveïment de l’aigua, els habitatges i els abocaments. Malgrat l’estat de arrasamiento dels vestigis, ocasionat per l’arada, es conserven les fonamentacions i estructures excavades en la capa de sòl més antiga, un estrat d’arenes fossilitzades, molt dur, situat per davall de la terra de cultiu actual, en el qual els romans ancoraven les edificacions i excavaven fosses per a abocar les deixalles orgàniques i els enderrocs.

Aquest jaciment s’emmarca en l’època Imperial Romana i pels esbrinaments realitzats, el lloc presentava una sèrie de circumstàncies favorables per a la seua colonització. La més important va ser la veïna presència de la Via Augusta, la gran artèria de comunicació Romana en el seu camí cap a la Ciutat de Ilici (Elx), procedent de Saetabi (Xàtiva).