Aquest important jaciment, declarat Bé d’Interés Cultural, va ser trobat en el procés d’obertura del carrer Castillo, la qual anava planejada en aquest lloc i es va desestimar davant el descobriment.

El Castell del Aljau constituiria una de les fortificacions amb les quals comptava la població d’Asp el Nou, emplaçament situat en el pla en la segona meitat del segle XIII, després de forçar-se l’abandó del Castell del Riu, conegut com a Asp el Vell. Durant un temps, van perviure els dos nuclis urbans tal com el demostra en un privilegi que va atorgar Alfons X El Savi a Alacant, datat en 1252, en el qual s’esmenta reiteradament “Azpe el Vell” i “Azpe el Nou”.

Les restes podrien definir-se com una fortificació de planta aragonesa, o siga, quadrangular amb torres a les cantonades, i pati central. L’accés, del qual sí que queden restes, sembla organitzar-se amb un corredor en recolzada protegida per una vora circular que habilita un corredor que circumda la planta del pati, sense saber on acaba. Sense ser descobert el final del sistema, s’assembla a l’accés de la domus major del Castell de Castella, datat també en la meitat del segle XIV.

Aquest diumenge, 6 d’octubre a les 11 hores, comencen les visites guiades al Castell del Aljau. La visita la realitzarà Oscu d’Arpa Patrimoni, director de les excavacions reslizadas en el jaciment i un dels redactors del projecte de consolidació i musealización del castell.

Encara que la visita és gratuïta és necessària la inscripció prèvia telefonant al 965490433 o escrivint a museo@aspe.es