Els jardins de la Casa del Rellotge acolliran el 7 de juliol dues visites teatralizadas per a donar veu a algunes de les dones importants en la Història de Sant Joan, com a Constància de la Mora o Amelia Asensi. Es tracta d’una iniciativa de la regidoria d’Igualtat per a continuar difonent les figures que recopila el llibre Somniadores, que va editar l’Ajuntament a l’octubre de 2018.

Així mateix, segons explica l’edil Clara Rodríguez (EUPV), amb les visites teatralizadas també “posem en valor el nostre patrimoni, aquesta Casa del rellotge que hem recuperat com a Centre de la Joventut però on caben moltes altres activitats; tenim uns jardins dels més representatius del municipi, un xicotet pulmó verd. Volem que la gent torne a gaudir-ho”.

Un projecte d’Igualtat que abasta des de l’educació al turisme,

En aquest sentit, Rodríguez destaca la transversalitat de les accions que cada regidoria desenvolupa. Amb aquestes visites teatralizadas en un enclavament destacat del municipi s’incideix en el turisme, en aquest cas en un model de turisme cultural.

De fet, el projecte Somniadores va sorgir des de les regidories d’Igualtat i de Cultura i va donar com a resultat un llibre en valencià i castellà dirigit al públic infantil que “es reparteix en els col·legis”, on “es treballa pedagògicament cada història”.

Un espectacle “per a saldar un deute de dret i justícia”.

Les visites teatralizadas es representaran el diumenge 7 de juliol en dues passades, a les 20 i a les 21.30 hores a càrrec de la companyia Espai Inspira. Segons descriuen, l’espectacle dóna veu a “dones somiadores que van fer de Sant Joan un lloc lliure, just i democràtic”.

“Volem que siga el despertar d’aqueix somni incomplit de tantes dones que han sigut silenciades per la història. Perquè la història sempre ha sigut comptada per homes, fins i tot la que estava protagonitzada per dones. Dones, amb majúscules, a les quals devem tant i hem donat tan poc. Per això estem ací i ara, per a saldar un deute de dret i justícia amb elles. Perquè siguen estudiades i recordades”.

Somniadores és un projecte col·laboratiu.

El llibre es va editar per a commemorar el 9 d’Octubre, alguna cosa que es fa a Sant Joan des de 1997. La idea de recopilar la vida de dones santjoaneras es va materialitzar a través de la cerca de dades per part de l’Arxiu Municipal, la informació del qual es va ampliar gràcies a la investigació de l’Associació Lloixa. Alberto Celdrán, representant de l’Institut Intercultural de la Narració Oral, va convertir les anotacions bibliogràfiques en textos adaptats al públic infantil. La part gràfica va ser a càrrec de nou professionals de la il·lustració i el disseny (Mise, Toni Cuatrero, David Santacruz, Ana-Haikuzero, Clara Iris Ramos, María Baeza, Olga Jiménez, P. Strange i Paula Alenda).