Torna la gran festa dels oficis artesans: els Días Europeos de la Artesanía, que se celebren a Espanya per seté any consecutiu. De l’1 al 7 d’abril, el públic de totes les edats tindrà l’oportunitat d’acostar-se a l’esfera de la creació artesanal mitjançant centenars d’activitats gratuïtes.

Localitats de tota Espanya acolliran fires i mercats d’artesania, demostracions d’oficis en directe, tallers, jornades de portes obertes, exposicions, activitats infantils… Una setmana en la qual descobrir la diversitat i singularitat del sector artesà en tots els seus vessants, des de les purament tradicionals a les més experimentals i avantguardistes. Tots els artistes i institucions que desitgen compartir els seus processos creatius amb el públic estan convidats a proposar les seues activitats mitjançant la web www.diasdelaartesania.es. Igualment, el programa s’anirà actualitzant diàriament en aquesta pàgina.

Aquesta iniciativa és impulsada a Espanya per l’Escola d’Organització Industrial (EOI) −fundació pública i primera escola de negocis d’Espanya− i la seua àrea de promoció de l’artesania, Fundesarte, així com per Ofici i Art, Organització dels Artesans d’Espanya. Se celebra de forma simultània en 19 països europeus: Alemanya, Àustria, Bèlgica, Bulgària, Croàcia, Espanya, França, Grècia, Hongria, Irlanda, Itàlia, Letònia, Lituània, Països Baixos, Polònia, Portugal, Regne Unit, Romania i Suïssa.

Els Dies Europeus de l’Artesania són més populars en cada nova edició, tant entre els artesans com entre el públic general. En 2018, a Espanya es van organitzar més de 350 activitats, especialment nombroses a Andalusia, amb quasi 150 propostes. Li van seguir Astúries, Castella i Lleó i País Basc. Per part seua, la web va registrar prop de 27.400 visites.

Els Dies Europeus de l’Artesania tenen el seu origen en Els Journées Européennes dónes Métiers d’Art, que organitza a França el Institut National dónes Métiers d’Art (INMA) des de 2002. Espanya prompte es va sumar al projecte i tots dos països són els que presenten un programa d’activitats més extens.

El sector artesà a Espanya

El sector artesà espanyol representa entorn del 2,4% del PIB industrial i un 0,4% del PIB total i compta amb unes 38.577 empreses, d’acord a les últimes dades disponibles, recollits en l’estudi de 2015 ‘Situació de l’artesania a Espanya. Informe de competitivitat i principals variables econòmiques’. L’informe, dirigit pel Govern d’Espanya a través de EOI i Fundesarte, indica que el PIB del sector artesà espanyol ascendia en aqueix moment a més de 4.000 milions d’euros.

L’impacte de la crisi econòmica s’ha deixat notar en el sector en una reducció del nombre d’empreses i d’ús d’un 35% des de 2010. La contrapartida positiva és que aquest procés ha anat acompanyat d’un increment de la productivitat mitjana i de la competitivitat, gràcies a l’aposta per la innovació, la incorporació de les TIC, la cooperació intra i intersectorial i una major orientació cap a la comercialització del producte.

Aquests avanços s’han vist acompanyats d’una certa renovació motivada per l’entrada de nous perfils professionals, que previsiblement dinamitzaran de forma important l’activitat artesana en els pròxims anys. Tot això situa a l’artesania nacional en una sòlida posició per a afrontar un nou període marcat per una millor situació econòmica i per les noves tendències emergents en el consum.

Sobre Fundesarte

Fundesarte és, des de 1981, l’organització de referència en la promoció i el desenvolupament de les empreses artesanes espanyoles. El seu objectiu és la gestió de projectes per a impulsar la innovació en el sector artesà, així com l’organització d’activitats de promoció, entre les quals destaquen els Premis Nacionals d’Artesania, projectes expositius i els Dies Europeus de l’Artesania. Actualment, Fundesarte forma part de EOI Escola d’Organització Industrial.

www.fundesarte.org // @Fundesarte // www.facebook.com/fundesarte