“Ariguaní” es tracta de la primera gran exposició de Willy Ramos a Alacant, després de 10 anys que ho va fer en l’antiga Obra Social de la CAM, i a través d’ella ens endinsem en un món replet de colors.

Una exposició de pintures i escultures que podrem veure en les sales de la Diputació d’Alacant i La Llotja del Peix de l’Ajuntament d’Alacant, dos espais rellevants per a l’art en la ciutat d’Alacant.

Willy Ramos sintetitza en els seus treballs l’ambient de la seua infància en el tròpic i la seua mirada actual al nostre Mediterrani vibrant, amb una varietat de colors que omplen de frescor i intensitat la ciutat.

El diputat de Cultura i Educació, César Augusto Asencio ha destacat no solament el seu mestratge sinó també els seus exhaustius coneixements tècnics i ha manifestat que “parlar de Willy Ramos és parlar de talent, de bellesa i d’explosió de color, del color de la naturalesa de Colòmbia, dels seus rius, dels seus boscos, del sol, del mar…”.

  • Presentació Exposició en Diputació Alacant. Video: Juanjo Cervetto

El projecte expositiu en la Diputació d’Alacant destaca especialment per la singularitat, el colorit i la gran grandària de les obres i es complementa amb una altra mostra simultània en la Llotja del Peix d’Alacant que inclou obra escultòrica en ferro i pintures de gran format que estarà en tots dos espais fins a l’1 de setembre.

Luis Barcala, alcalde d’Alacant, ha destacat que «amb aquesta mostra artística Willy ens ha tornat a sorprendre mostrant-nos una nova visió d’una obra amb arrels colombianes que il·lumina les dues sales del complex expositiu de gestió municipal de la Llotja del Peix, gràcies a l’aposta que l’Autoritat Portuària fa per l’obra d’aquest geni contemporani del color».

Ambdues s’emmarquen en una mateixa proposta conceptual patrocinada per la Diputació d’Alacant, Ajuntament d’Alacant, Autoritat Portuària, Porsche Espanya i Cellers Portia d’Aranda on s’exhibiran aquests treballs a partir del pròxim mes.

  • Inauguració Sala Llotja del Peix. Vídeo: Juanjo Cervetto

«Ariguaní» prové d’un vocable indígena que significa corrent d’aigües clares, és un rio sagrat per als Arhuacos que viuen en la Serra Nevada de Santa Marta, al nord de Colòmbia. En aquest sentit, la comissària de l’exposició, Carmen Ramos, ha explicat que “la mostra fa referència a la llum i l’energia que aquests paratges desprenen, al misteri dels colors barrejats amb les brises que delicadament freguen els nostres cossos. Willy ens obri un món que fa olor d’herba fresca, a terra fèrtil i humida, a colors impossibles… Ens convida a passejar pel seu món, un món carregat de passió”.

Les persones que la visiten podran gaudir de l’icònic Porsche 911 Carrera S Cabriolé pintat per a l’ocasió per l’artista i que es va presentar al públic divendres passat.

Perfecto Palacio, director general de Porsche Alacant, es va implicar en la iniciativa per l’interès de la seua signatura en accions que aporten valor a la ciutat i als seus visitants. Perfecto Palacio coneix a més fa més de 20 anys a l’autor Willy Ramos perquè ha gaudit de la seua obra en directe i açò li ha permès conèixer els valors d’humanitat i empatia del creador. Perfecto va assenyalar que “li hem donat l’oportunitat a l’autor de posar la pell a aquest magnífic cotxe i ho ha fet molt més bell del que aquest Porsche pot ser”.

Carmen Marínez, Presidenta del Grup Faustino que també patrocina aquesta exposició, va confessar que li van confiar a Willy “nostra xiqueta bonita, la nostra etiqueta icònica i mundialment reconeguda del nostre gran reserva, Faustino I”. Aquesta edició especial es va presentar en la inauguració de l’exposició de la Llotja del Peix.

L’horari per a visitar-la en el Palau Provincial és de dilluns a dissabte d’11:00 a 21:00 hores i la Sala La Llotja del Peix de dimarts a dissabte, de 16:00 a 21:45 hores.

Willy Ramos

Willy Ramos va nàixer en Poble Bell (Colòmbia) i el seu cognom ens fa pensar en un manojo de flors, la qual cosa ens convenç que els noms associats a la nostra vida condicionen l’existència. Poble Bell i Ramos han entrellaçat a aquest artista amb una pintura expressionista, alegre, optimista, que ens evoca el plaure de viure. Doctorat en Belles arts després de la seua arribada a Espanya, Willy Ramos es va establir a València. Però en el nord de la província d’Alacant, en el Port dels Bassetes a Calp, va obrir un dels seus tallers, on ha donat forma a les seues teles de gran format que veiem en aquesta exposició de la Llotja denominada Ariguaní, títol que l’artista ha pres d’un xicotet riu colombià.

Willly Ramos, format a València, Barcelona i Itàlia, compta amb una dilatada trajectòria artística que inclou més de dues-centes exposicions, tant individuals com a col·lectives, en galeries d’Espanya, Canadà, Colòmbia, Itàlia, Alemanya i Irlanda, entre unes altres. La seua obra està distribuïda en destacats centres culturals de tot el món com el Museu Salvador Allèn de Xile o el Museu Valledupar de Colòmbia.

A més, també s’exhibeixen peces seues en col·leccions com la del Banc de la República de Bogotà o la de la Universitat Autònoma de Mèxic DF. A nivell nacional, els seus treballs es troben en els fons d’entitats com la Fundació Cultural CAM, la Fundació Bancaixa o Caixa Murcia.

"Azul para mi madre". Oleo / tela 150x250. Lonja del Pescado. Foto: Juanjo Cervetto

«Azul para mi madre». Oleo / tela 150×250. Lonja del Pescado. Foto: Juanjo Cervetto