Aquest divendres, 1 de febrer, Xàbia inaugura una completa exposició dedicada al pintor holandès Lucebert impulsada pel Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) coincidint amb el 25é aniversari de la seua mort.

“Tot el valuós està indefens” s’estrena simultàniament a la Casa del Cable, Ca Lambert i el Museu Soler Blasco en un recorregut que partirà a les 12 hores des de la Casa del Cable.

Lucebert (1924 -1994) és el pseudònim de Lubertus Jacobus Swaanswijk, poeta i pintor holandés que en els anys 70 es va construir una casa estudi a la carretera de Xàbia a Benitatxell. El generós depòsit que la vídua de l’artista, Tony Lucebert Swaanswijk, va fer en 2003 a l’IVAM ha sigut fonamental per a l’organització d’aquesta exposició que porta per títol “alles van waarde is weerloos” (tot el valuós està indefens), un fragment d’un dels poemes de l’artista neerlandés que s’ha convertit en una expressió molt utilitzada als Països Baixos i que s’ha retolat en neó i instal·lat en la plaça Blaak de la ciutat de Rotterdam des de 1978.

La mostra que es podrà gaudir a Xàbia fins al 5 de maig inclou pintures, dibuixos, ceràmiques, poemes i obra seriada datades entre 1957 i 1994, oferint una visió global de l’activitat creadora de l’autor que des de 1970 va viure entre Bergen, Holanda i Xàbia.

Així mateix, i coincidint amb l’exposició, en el saló d’actes del museu es projectarà la pel·lícula Lucebert, Tijd en Afscheid, dirigida per Johan van der Keuken en 1994 i que mostra totes les facetes artístiques de l’autor, en una sort de retrospectiva que també inclou a Lucebert llegint els seus poemes.

El projecte, inclou la coproducció d’un catàleg entre l’IVAM i l’Ajuntament de Xàbia, que reprodueix totes les obres exposades així com textos de l’especialista i conservador del Stedelijk Museum d’Amsterdam, Ad Petersen i la comissària de l’exposició, Teresa Millet.

El regidor de Cultura de Xàbia, Quico Moragues, ha animat a tots els afeccionats a l’art al fet que visiten aquesta exposició i ha volgut agrair a l’IVAM haver triat Xàbia per a obrir les activitats de la seua 30 aniversari. Moragues ha destacat la implicació en aquesta exposició de Teresa Millet i de Sergio Rubira, subdirector de Col·lecció i Exposicions de l’IVAM.