El 7 d’octubre de 1896, Joaquín Sorolla visitava per primera vegada Xàbia buscant inspiració per als seus quadres. En les cartes a la seua esposa, Clotilde, l’artista va plasmar la impressió que li va provocar la llum, la mar i llocs com el cap de Sant Antoni, així com l’interès que van despertar en ell molts racons i gents de la vila.

Va ser el principi d’un idil·li del pintor amb Xàbia, un municipi que ara –quan es compleixen 125 anys de la seua arribada, vol “retornar-li part de l’estima que va demostrar amb nosaltres” i per a això ha preparat una sèrie d’actes que prendran tot el protagonisme de l’últim trimestre de l’any.

El regidor de Cultura, Quico Moragues, ha desgranat part del “homenatge” que Xàbia rendirà a Joaquín Sorolla aquest 2021 i les activitats que s’estan gestant per a divulgar la seua relació amb la vila.

Des de la creació d’una marca pròpia –disseny de l’estudi La Banyera- que destil·la l’essència dels colors de Xàbia que millor va retratar i combina el rostre del pintor amb la silueta del Cap de Sant Antoni, a una programació amb concerts, conferències i rutes guiades a l’edició de 1.000 exemplars d’un llibre amb el treball sobre Sorolla i Xàbia amb el qual l’historiador David Gutiérrez Pulido va guanyar el Premi Vila de Xàbia del Arxiu. També hi haurà una publicació més didàctica, en forma de còmic, pensada sobretot perquè els escolars coneguen la relació d’un dels pintors més internacionals amb el seu poble.

Sorolla i el seu cavallet també seran present als carrers del municipi amb la instal·lació d’una escultura de bronze a grandària real i d’estil realista que s’emplaçarà en el passeig marítim. I amb la creació de 14 faristols amb codis QR que s’instal·laran en els punts en els quals pintava l’artista i que s’emportaran a l’apartat específic sobre l’artista que es crearà en les webs municipals.

Moragues ha mostrat la seua gran il·lusió per una programació en la qual el departament de Cultura porta mesos treballant, que tindrà la seua continuïtat en 2023 (quan es commemorarà el centenari de la mort de pintor) i que compta amb el suport de la Fundació Sorolla. De fet, de la mà d’aquesta fundació arribarà a la Casa del Cable l’exposició “Sorolla en el seu paradís”, una selecció de l’àlbum fotogràfic del pintor que reconstrueix el seu ambient creatiu i que inclourà algunes instantànies de les seues estades a Xàbia. El regidor ha avançat que s’està gestionant també que s’incloga un retrat signat pel prestigiós pintor suec Anders Leonart Zorn.

L’alcalde de Xàbia, José Chulvi, ha reconegut la gran faena que porta gestant-se des de fa mesos en el departament de Cultura per a oferir aquest homenatge multidisciplinari a Sorolla amb activitats de prestigi i “que transcendeixen a l’àmbit local”.

Chulvi ha destacat que tant Sorolla com el modista Cristóbal Balenciaga –també s’està preparant una programació dedicada per a 2022- són persones amb projecció internacional que van tindre vinculació amb Xàbia, per la qual cosa aquests projectes seran també “importants a nivell de promoció” com a destí cultural.

En aquest sentit, l’alcalde ha referit que la programació de Sorolla serà d’octubre a gener, dates fora de la temporada de més alta ocupació, i es distribuiran pels tres nuclis urbans perquè siguen un incentiu per a atraure visitants.

El primer edil ha volgut agrair tota l’ajuda i assessorament de la Fundació Sorolla així com les accions que també està impulsant des de les associacions de comerciants.

Chulvi ha afegit que el projecte Sorolla “està viu” i que inclourà altres qüestions a nivell institucional que es donaran a conéixer en breu.