En el marc del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust (es commemora el 27 de gener, data de l’alliberament en 1945 i per part de l’exèrcit soviètic del major camp de concentració d’extermini nazi – Auschwithz-Birkenau-), l’Ajuntament de Xàbia se suma al projecte autonòmic ‘Construint Memòria’ impulsat per la Generalitat dins de la Llei de Memòria Democràtica i per a la Convivència de la Comunitat Valenciana.

Es tracta d’un pla per a recuperar en la memòria col·lectiva als 627 homes i dones d’origen valencià que van ser víctimes dels camps de concentració i extermini nazi. Per a això s’han elaborat unes rajoles personalitzades amb el nom de la víctima, el seu municipi de naixement, el camp de concentració en el qual van estar retinguts i les dates d’entrada i eixida.

A Xàbia aquest horror té dos noms: el de Batiste Bas Soler i Bertomeu Cardona Espasa, que van ser assassinats en el camp de concentració nazi de Mauthausen Gusen, al novembre de 1941. El dimarts, la consellera de Justícia, Gabriela Bravo, farà lliurament de les seues plaques a l’alcalde, José Chulvi, perquè el municipi custodie la seua memòria.