L’escriptor alcoià Ximo Llorens ha guanyat el Premi de Teatre Breu en Valencià Evarist Garcia 2021, que convoca anualment la Diputació d’Alacant, amb Els embruixats de Clichy, una trama que recupera la figura d’Óscar Esplá i Camille Saint-*Saens, entre altres grans autors, al París de principis del segle XX.

Llorens ja es va alçar amb el guardó de la primera edició d’aquest certamen, que va nàixer en 2000 amb l’objectiu d’incentivar, promocionar i difondre els treballs en valencià d’autors locals. Evarist Garcia, reconegut actor de sainets, va ser una persona molt compromesa i valorada en el sector de les arts escèniques d’Alacant i en la seua trajectòria destaca el seu esforç per impulsar el teatre en valencià.

En aquesta vint-i-dosena edició s’han presentat un total de huit obres, valorades per un jurat d’experts integrat per Julia Parra, Jaume Sellés, tècnic del Servei Territorial d’Educació i Política Lingüística, Isabel Marcillas, doctora en Filologia Catalana de la Universitat d’Alacant, Jaume Lloret, del Departament de Filologia Catalana de la UA i la historiadora Rosa Llorens.

Els embruixats de Clichy se situa a París, al maig de 1913, i arranca amb l’estrena de la consagració de la primavera d’Igor Stravinski. El caràcter avantguardista de la música i coreografia impacta al públic entre el qual es troba un joveníssim Óscar Esplá. El seu acompanyant, el ja consagrat compositor Camille Saint-*Saens, reacciona de manera quasi violenta davant el concert i provoca un altercat en el teatre. En canvi, Esplá i Auguste Rodin queden fascinats per la música del compositor rus i s’enfronten a un Saint-*Saens consumit per la gelosia.

La trajectòria teatral de Ximo Llorens, nascut a Alcoi en 1954, va començar en el grup Asalla i es va consolidar després amb La Cassola. És actor, director teatral i dramaturg i ha rebut nombrosos reconeixements, entre els quals es troba el Premi Ciutat d’Alcoi, el Premi de Teatre de la Junta d’Extremadura, el Premi de Teatres de la Generalitat Valenciana o el Evarist García de la Diputació d’Alacant.

Al costat del desaparegut Pep Cortés va crear destacats muntatges com Ai, Mare de Déu!, Un sopar de dimecres, Què fem de la mare?, Poquelín Poquelen o Bankabaret. A més del teatre, la seua activitat literària s’estén al periodisme i la narrativa, on té una extensa producció de contes curts i recentment ha rebut, al costat de Jordi Peidro, el guardó de l’I Certamen Internacional de Novel·la Policíaca i de Misteri ‘Agata Christie’, convocat per l’Ajuntament de Las Palmas de Gran Canàries. També va guanyar el Certamen Internacional de Periodisme ‘Alacant, mar i foc’ i el Premi Internacional de Periodisme ‘Llija&Perrins’, en Worcester.