Comença una nova edició del cicle Divulgarte a la Seu Ciutat d’Alacant, un cicle de trobades entre científics investigadors i artistes, coordinat per Marina Limiñana, tècnic de comunicació de la UA. La primera sessió del cicle tindrà com a tema central «L’origen de la vida, entre la ciència i l’art», dijous, 17 d’octubre, a les 19 hores, (Ramón y Cajal, 4) protagonitzada per Carlos Briones, investigador del CSIC en el Centre d’Astrobiologia (CSIC-INTA) i Antonio Calleja Sierra, artista multidisciplinari. La sessió es retransmetrà en directe en: https://si.ua.es/es/videostreaming/seden.html

Carlos Briones també participarà en un acte previ a la inauguració de Divulgarte, hui dimecres, 16 d’octubre, a les 19 hores, a les instal·lacions de la seu de Sant Ferran, 40, on presentarà el seu llibre A bordo de tu curiosidad. Un viaje por las preguntas y retos de la ciencia actual. Acompanyaran l’autor Pepa Antón Botella,catedràtica de Microbiologia i directora del grup d’Ecologia Microbiana Molecular de la Universitat d’Alacant, i Marina Limiñana.

El programa de Divulgarte continuarà amb quatre sessions més. El dijous 28 de novembre de 2024 el cicle abordarà «Comunicació, fakes i art» amb Raúl Rodríguez, catedràtic Semiòtica de la Comunicació de Masses de UA, i l’artista Pablo Bellot, llicenciat en Belles Arts per la Universitat Miguel Hernández. «Humor, ironia i art» és la proposta per a la sessió del 30 de gener de 2025, amb les intervencions de Larissa Timofeeva, professora de Lingüística i investigadora del Grup d’investigació sobre Ironia i Humor en Espanyol (GRIALE) de la UA, que debatrà amb el fotògraf Valiente Verde.  Continuarà el cicle el 27 de febrer amb «Poesia i art», de la mà de Chema Madoz, Premi Nacional de Fotografia Any 2000, i la poeta i traductora Raquel Lanseros, Premi de la Crítica 2019 en la categoria de poesia i Premi de Poesia Generació del 27 (2023). El 27 de març finalitzarà el programa amb «Memòria i aArt. EmmorizArte», amb un debat entre Xurxo Mariño, professor, investigador i divulgador científic (Grup d’investigació Neurociència i Control Motor (NEUROcom) de la Universitat de la Corunya) i Gil Gijón, artista visual, llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Sevilla.

Llibre A bordo de tu curiosidad. Un viaje por las preguntas y retos de la ciencia actual

Autors: Carlos Briones Llorente i Kim Amate

Sinopsi: Les grans preguntes que alimenten la nostra curiositat insaciable. Quin va ser l’origen de tot? Podem viatjar en el temps? Què és la vida? Podria haver-hi altres vides a l’Univers?. Aquestes són algunes de les preguntes que el científic Carlos Briones ens proposa en el seu nou llibre, un apassionant viatge a través dels principals reptes que la ciència actual té davant seu. Al llarg de cinquanta-dos breus i suggeridors capítols, un per cada setmana de l’any, repassa diferents camps científics, tecnològics i socials, sense oblidar temes de gran actualitat com la intel·ligència artificial, la crisi climàtica, les pandèmies o l’auge de les pseudociències i les faules. Reivindica la importància de l’esperit crític i la curiositat, i ho fa amb una insuperable de combinació de rigor científic, frescor i qualitat literària. En les seues pròpies paraules: «Crec que aquest llibre pot agradar-te tingues l’edat que tingues: sigues un boomer, pertangues a la generació X, a la Y dels millennials o a la Z. Curt i ras, també si ets de l’Alfa».