MARQ
www.marqalicante.com
Horari
Dilluns tancat
Dimarts a dissabte de 10.00 a 19.00 hores
Diumenges i festius de 10.00 a 14.00 hores
EXPOSICIÓ PERMANENT
El MARQ aposta per la renovació del sistema expositiu tradicional, entés com una col·lecció de troballes degudament classificades i catalogats. Compta amb sales dedicades a la Prehistòria, la Cultura Romana, els Ibers, l’Edat mitjana i la Cultura Moderna i Contemporània, així com amb les sales temàtiques ‘Excavant una església’, ‘Excavant sota l’aigua’ i ‘Excavant en una cova’. A més, inclou la visita als soterranis per a conéixer les interessants instal·lacions del Museu.
Visita guiada castellà:
– De dimarts a dissabte: 12.30, 16.00 i 17.00 hores
– Domingo: 12.30 hores.
Visita guiada valencià:
– Sabados i diumenges: 10.30 hores
–
Visita guiada anglés:
– Sabados i diumenges: 11.30 hores
JACIMENTS
o Jaciment Tossal de Manises Lucentum
El Tossal de Manises és el solar de la ciutat romana de Lucentum, l’antiga Alacant, situat en La Albufereta d’Alacant. Es tracta d’un dels jaciments arqueològics més importants de la Comunitat Valenciana, que compta amb la declaració de Monument Historicoartístic des de 1961. L’horari és de dimarts a dissabtes de 10.00 a 14.00 i de 15.30 a 17.30 hores, i diumenges i festius de 10.00 a 14.00 hores. Dilluns tancat.
Visita guiada:
– De dimarts a divendres: 12.00 hores
– Dissabtes: 12.00 i 16.00 hores
– Diumenges: 12.00 hores
PASSADA EXTRA EN ANGLÉS DIUMENGE 17 NOVEMBRE: 10.30 hores
o Jaciment La Illeta dels Banyets
Situada al Campello, La Illeta dels Banyets és un promontori estret i llarg amb restes de gran importància per la seua àmplia seqüència cultural, ja que en ell s’han identificat restes de l’Edat del Bronze, previs als quals conformen un assentament ibèric i els que queden d’una vila romana, a més de la presència de materials islàmics que ens parlen d’una ocupació, de caràcter esporàdic, en l’Època Medieval. L’horari és de dimarts a dissabtes de 10.00 a 14.00 i de 15.30 a 17.30 hores, i diumenges i festius de 10.00 a 14.00 hores. Dilluns tancat.
Visita guiada:
– De dimarts a divendres: 12.00 hores
– Dissabtes: 12.00 i 16.00 hores
– Diumenges: 12.00 hores
Visita guiada en valencià:
– Diumenges 13 d’octubre a les 10.30 hores
o Jaciment El Santuari de Pla de Petracos
Situat a Castell de Castells, el Pla de Petracos és un dels millors jaciments amb art rupestre de la Comunitat Valenciana. Era un santuari d’Art macroesquemàtic, declarat Bé d’Interés Cultural i Patrimoni de la Humanitat, i es troba en un paratge esplèndid. La visita al paratge és lliure i una magnífica oportunitat per a gaudir de la naturalesa en un entorn privilegiat. El Centre d’Interpretació situat en el municipi es pot visitar de dilluns a dijous, prèvia cita telefònica 965518067. Els divendres i dissabtes obri les seues portes d’11.00 a 13.00 hores i de 17.00 a 18.00 hores. Domingo tancat.
o Jaciment La Cova de l’Or
Situada a Beniarrés, l’enclavament s’obri a 675 metres sobre el nivell de la mar en el vessant meridional de la Serra del Benicadell i arreplega en el seu interior un jaciment arqueològic d’enorme importància per al coneixement i la investigació del Neolític. Venda d’entrades en www.marqalicante.com
Visites guiades jaciment i museu (prèvia concertació):
Dissabtes, diumenges i festius: de 09.00 a 14.00 hores
– Eixides a la cova: 09.00 i 11.30 hores
o Torre Almohade d’Almudaina
En ple cor de la muntanya alacantina, Almudaina atresora una singular torre, senya d’identitat de la població, construïda en època islàmica medieval. La construcció formava part del recinte fortificat de la xicoteta alqueria existent. L’horari de l’enclavament és de dimarts a diumenge de 10.00 a 13.00 hores; els dissabtes de 16.00 a 19.00 hores. Dilluns tancat.
Visita guiada:
De dimarts a divendres: 11.30 hores
Dissabte: 11.30 i 16.30 hores
Diumenges: 11.30 hores
o Cava Gran d’Agres
Es tracta d’una gelera situada al Parc Natural de la Serra Mariola, a 1.120 metres d’altitud, que compta amb la declaració de Bé de Rellevància Local. Es pot visitar tant per l’exterior, amb panells explicatius, com per l’interior, amb unes graderies metàl·liques que arriben fins al fons del pou, on es troba un exemplar de teix amb més de 30 anys d’història. La visita és lliure, subjecta a la normativa del Parc Natural de Serra Mariola.
MUBAG
www.mubag.es
Horari
Dilluns tancat
Dimarts a dissabte de 10.00 a 20.00 hores
Diumenges i festius de 10.00 a 14.00 hores
EXPOSICIÓ PERMANENT
o El segle XIX. La col·lecció a la llum
A través de més de huitanta obres, entre pintures, escultures i art sumptuari d’una trentena d’artistes, l’exposició ‘El segle XIX. La col·lecció a la llum’ planteja un ampli recorregut per les nombroses i diverses temàtiques que es desenvolupen en el panorama artístic espanyol del segle XIX, reflex de les tendències estètiques internacionals i del gust de la societat del moment. A més, a través de la proposta “L’obra comentada” s’analitzarà mensualment al detall una de les obres presents en la mostra.
El discurs es divideix en set àmbits: La imatge d’Alacant, el port; El viatge com a aprenentatge; El passat rescatat; La pintura, testimoni social; El retrat com a símbol social; Cap al canvi de segle; i, L’emoció entorn al rostre. Temàtiques que es completen amb peces audiovisuals que aprofundeixen en l’evolució de la ciutat, les pensions de pintura, el treball, la dona i la fascinació per Orient.
El fons permanent exposat s’ha incrementat gràcies a la col·laboració amb la Col·lecció d’Art Banc Sabadell i especialment del Museu Nacional del Prado, institució que ha permés enriquir la mostra amb pintures rellevants d’altres artistes com Cecilio Pla, Manuel Benedito o Luis García, que es mostra per primera vegada en el MUBAG.
L’exposició permanent s’ha renovat amb la incorporació de tres depòsits procedents de la col·lecció del Museu Nacional del Romanticisme amb les obres de José Aparicio Inglada, La família de Gaspar Soliveres; Antonio Gisbert Pérez, Retrat del Rei Amadeu de Savoia; i Federico Madrazo i Küntz, Retrat de Mercedes de Madrazo i Rosers. Grans mestres de la pintura espanyola que van definir l’art espanyol del segle XIX.
D’altra banda, i en col·laboració amb el Museu del Prado, s’ha substituït per a la seua restauració el quadre Orfes de Fernando Cabrera per les dotze de Cecilio Pla, el primer gran èxit de l’artista de temàtica social.
· VISITES EDUCATIVES: De dimarts a divendres, en horari de 10.00 a 14.00 hores.
El Museu de Belles Arts d’Alacant, MUBAG, presenta el renovat programa educatiu per al curs 2024/2025 centrat en l’exposició permanent El segle XIX. La col·lecció a la llum. Les activitats estan adaptades al currículum de cada nivell educatiu i pretenen acostar als escolars la col·lecció d’art del museu des d’una perspectiva lúdica i formativa. El servei és gratuït i estarà disponible fins al 15 de juny de 2025. A més, les visites s’ofereixen en castellà i valencià. Les reserves han de realitzar-se amb dues setmanes d’antelació en mubag@esatur.com
· VISITES GUIADES:
Per a més informació i reserves www.mubag.es. També es poden concertar les visites a través de formularis web, en el telèfon 663.568.834 o en el correu electrònic mubag@esatur.com
o Studiolo. Una mirada a la col·lecció de Candela A. Soldevilla
Des de l’hall de la planta baixa i al llarg de tota la primera planta, la Col·lecció Studiolo de Candela A. Soldevilla, dialoga, en clau contemporània, amb l’exposició permanent del MUBAG ‘El segle XIX. La col·lecció a la llum’, oferint una anomenada a la reflexió sobre temes universals. Comissariada per Alicia Ventura, la idea és que el públic connecte amb les peces des d’una perspectiva distinta a través de 36 obres diferents -30 escultures, 4 dibuixos, 1 oli i 1 fotografia-, creades per 31 artistes d’èpoques i estils diversos de prestigi nacional i internacional com Eduardo Arroyo, David Nash o Ana Laura Aláez i altres de caràcter més emergent com Federico Granell o Cristina Avello. Cadascun destaca per la tècnica emprada per a representar el tema, encara que el nucli central de totes les obres siga el cap. Es troben escultures en bronze, en fusta, resina o fins i tot algeps dental, com a contrapunt que enriqueix l’exposició del MUBAG, centrada més en la pintura.
o Del traç neoclàssic a l’esperit romàntic
La mostra ‘Del traç neoclàssic a l’esperit romàntic’ completa l’exposició permanent ‘El segle XIX. La col·lecció a la llum’. Situada en la zona del gabinet, els seus més de seixanta peces, transporten al visitant a dos importants moments culturals que van marcar l’Alacant del segle XIX. D’una banda, la creació de l’Escola de Dibuix del Consolat Marítim i Terrestre, el primer centre oficial de belles arts pel qual van passar figures de renom que van introduir a principis del segle XIX el neoclassicisme en terres alacantines. Per l’altre, el col·leccionisme d’art de famílies burgeses que van sorgir a mitjan segle degut a la bonança del comerç i van veure en els romàntics l’estil ideal per a ser retratats.
EXPOSICIONS SOBRE LA COL·LECCIÓ DEL MUBAG
o Abstracció geomètrica. Pioners de l’il·lusionisme òptic en la col·lecció
Amb motiu del centenari del naixement d’Eusebio Sempere aquesta mostra, que se situa prèvia a l’exposició dedicada a l’artista alacantí, ofereix una selecció de les figures més rellevants del moviment geomètric que es conserven en la col·lecció. Artistes que a mitjan segle XX van revolucionar l’avantguarda plàstica desenvolupant obres amb colors plans en les quals s’analitza la geometria a la recerca d’una nova representació del moviment i la llum, i en les quals la visió de l’espectador completa el resultat final d’aquestes.
EXPOSICIONS TEMPORALS
· ‘Miguel Abad Miró. Dibuixos de la col·lecció Ricardo Fuente’
L’exposició presenta la faceta de dibuixant de l’artista i arquitecte alcoià Miguel Abad Miró (1912-1994). Una selecció de més de 90 esbossos, apunts i dibuixos datats entre 1934 i 1989, que formen part d’una valuosa col·lecció inèdita composta per quasi 200 treballs. La mostra, dividida en set àmbits, evidència les temàtiques desenvolupades per l’artista com el paisatge urbà, la figuració i el retrat, en el qual sobreïx. Un eix cronològic completa el recorregut amb notes biogràfiques que connecten les vides d’Abad i Ricardo Fuente, també dibuixant i amic personal, que va anar recopilant aquest valuós fons artístic.
CONCERTS CONSERVATORIS
Dies 19 i 21 novembre
FASHION WEEK 2024
El MUBAG serà enguany, per primera vegada, un dels escenaris triats per la Fashion Week. Serà el divendres 22 de novembre a les 19.00 hores en una nova acció on professionals del món del disseny, les xarxes socials i la comunicació participaran en la creació d’uns looks inspirats en les obres d’art de l’exposició permanent del museu ‘El segle XIX. La col·lecció a la llum’. Per aquest motiu, en la perfomance ‘Art & Moda a la llum’ els dissenyadors participants comptaran amb un mateix teixit per a elaborar cadascun, des de la seua creativitat, una peça sobre la base de l’obra exposada.
PUBLICACIONS DIGITALS DEL MUBAG:
Les següents publicacions es poden consultar en la pàgina web del MUBAG www.mubag.es
· Catàleg exposició temporal ‘Dalí Metamorfosis’
Amb motiu de l’exposició ‘Dalí. Metamorfosi’, el MUBAG ha realitzat un catàleg en el qual s’arrepleguen els diferents temes que aborda el recorregut de la mostra, així com la referència fotogràfica d’obres que la componen.
· Revista divulgativa: Quaderns del MUBAG
– Quaderns del MUBAG 02 Des del Museu es llança el tercer nombre de Quaderns del MUBAG, una extensa publicació que se centra en divulgar les exposicions i activitats que s’han desenvolupat en el Museu al llarg del 2023, així com a publicar contingut rigorós sobre els artistes presents en la col·lecció. Aquest nou número inclou articles dedicats a Joaquín Sorolla, Lorenzo Casanova, Emilio Varela, Juan Navarro Ramón i Elena Aguilera, entre altres. A més, en un apartat especial s’acostarà la història del Museu i el seu recent reconeixement.
– Quaderns del MUBAG – Extra 02 La revista s’acompanya d’un nou suplement titulat La desmaterialització de l’escultura contemporània d’Alacant, en el qual s’analitzarà la influència exercida pels artistes Julio González (1876-1942) i Pablo Picasso (1881-1973), en particular, i en l’escultura moderna, en general, sobre els escultors d’Alacant centrant-se en els conceptes de desmaterialització, minimalisme, transparència i ingravitació.
ADDA
ADDA Jove: Conservatori Guitarrista José Tomás
El dimarts, 19 de novembre a les 19.00 hores, les bandes d’Ensenyaments Professionals del Conservatori Professional de Música Guitarrista José Tomás oferiran el concert de Santa Cecilia. Entrada gratuïta.
Les nostres bandes i orquestres: Cicle Bandes de la província ADDA
El diumenge 24 de novembre tindrà lloc una nova jornada de l’XI Cicle Les Bandes de la província en el ADDA amb les audicions de la Societat Musical Banyeres de Mariola a les 10.00 hores, la Nova Unió Musical Verge de Fàtima de Sant Isidre a les 13.00 hores i la Agrupació Musical Claudefa de Calp a les 18.00 hores. Entrada gratuïta.
INSTITUT CULTURA JUAN GIL-ALBERT
www.iacjuangilalbert.com
‘El que em faltava per veure’: Inclusió de persones cegues
Rafa Pérez i Iván López són els membres de @loquemefaltabaporver, un canal de divulgació en xarxes socials sobre la ceguesa que treballa la inclusió des de l’humor. Per a aquesta activitat realitzaran una xarra-monòleg i interactuaran amb el públic el dilluns, 18 de novembre a les 19.00 hores, a la Casa Bardin. Aforament limitat a 60 persones.
Cicle ‘El meu episodi favorit’: “Una nova alba”
El cicle “El meu episodi favorit” continua el dimarts 19 de novembre a les 18.30 hores, després de ser ajornat per la DANA, amb el multifacètic José Corbacho, en aquest cas com a creador i director de la sèrie “Un nou començar el dia”. Yolanda Ramos, Cecilia Freire i Vicky Peña protagonitzen aquesta comèdia dramàtica sobre una popular actriu que ha tocat fons. Corbacho triarà un capítol de la sèrie que es projectarà per a, posteriorment, entaular un diàleg amb el moderador, Carlos J. Navas, i el públic.
‘Club Escolta’: “Post punk. Començar de zero”
El punk és potser un dels moviments que més revivals ha viscut en el segle XXI, de la gelidez de Joy Divisió al ritme de Certain Ràtio i la transformació de la música jamaicana de PIL o The Pop Group. El post punk va intentar complir eixos desitjos de ruptura en el musical de la generació punk i per a això va acudir a fonts més enllà del rock’n’roll i sense lligams estilístics, des de free jazz, música electrònica o funk. Un començament quasi des de zero. La cita, moderada per Ana Lledó i Iván López, serà a la Casa Bardin el dimecres 20 de novembre a les 19.00 hores i requereix inscripció en bit.ly/clubescucha5
Exposició: “Canelobre 40/75”
El dijous, 21 de novembre a les 19.00 hores,i amb motiu del 40 aniversari de la revista Canelobre i dels 75 números publicats, la Casa Bardin inaugurarà una exposició amb les portades més significatives de la revista. La cita serà el dijous 21 de novembre a les 19.00 hores.
Cicle ‘Descobrint els nostres llegats’: Miguel Hernández
La Biblioteca Fernando Loazes d’Oriola acollirà el dijous 21 de novembre a partir de les 19.00 hores una visita al llegat de Miguel Hernández de la mà de Pepa Ors, directora del centre. L’activitat requereix inscripció prèvia en bit.ly/visitaslegados3
‘Música en l’hall’
Per a celebrar el Dia de la Música, l’hall de la Casa Bardin acollirà el divendres, 22 de novembre de 10.30 a 13.30 hores, l’actuació d’agrupacions d’alumnes de diferents especialitats del Conservatori Superior de Música Óscar Esplá d’Alacant.
Taula redona: ‘La nova llei de mecenatge i el seu impacte en la cultura’
La reforma de la Llei de Mecenatge a Espanya es va aprovar al desembre de 2023 i va entrar en vigor al gener de 2024, amb l’objectiu d’incrementar els incentius fiscals al mecenatge amb les aportacions a la cultura i la societat de persones físiques i jurídiques. El IAC ha organitzat una taula de debat sobre aquest tema. Serà el 22 de novembre, a les 19.00 hores, a casa Bardin, amb la intervenció de Ramón Pérez Lucena, d’Alcázar Mecenatge, advocat i doctor en Dret, i Alfonso Ramón Borja, president de la Fundació Societat de Concerts, assessor financer en banca privada.
‘Cicle tastant territori’: Fàbrica de torró L’Artesà
El diumenge, 24 de novembre a les 11.00 hores, tindrà lloc una visita a la fàbrica de torró L’Artesà situada a Xixona. És necessària la inscripció prèvia en l’enllaç bit.ly/tastantterritori2
Enllaç al portal digital
MUBOMA
www.muboma.com
El Muboma, situat a Alcoi, ofereix un espai de contingut innovador destinat a donar a conéixer la importància d’aquesta professió. El visitant, a través de les diferents sales i vitrines, observarà les eines i els recursos tècnics i humans que han permés el desenvolupament d’aquest ofici al llarg del temps. L’horari d’obertura del MuBoma és de 10.00 a 16.00 hores de dilluns a dijous, de 10.00 a 14.00 hores i de 16.00 a 18.00 hores els divendres, de 10.00 a 14.00 hores els dissabtes i d’11.00 a 14.00 hores els diumenges i festius.
Comentarios