El Servei de Publicacions de la Universitat d’Alacant va presentar nou llibre, Castells i torres d’Alacant, el dimecres, 20 de novembre, en la Seu Universitària Ciutat d’Alacant (Ramón y Cajal, 4). La presentació va comptar amb les intervencions dels coautors de la publicació, els professors Gabino Ponce i Màrius Bevià, i dels seus coeditors, Juan Antonio Mira i Rafael Azuar. Castells i torres d’Alacant es publica en versió valenciana i castellana i s’emmarca en la col·lecció de divulgació de la Universitat d’Alacant «L’Ordit», una col·lecció amb perspectiva interdisciplinària i pensada per al gran públic lector.
Els autors d’aquesta publicació aborden com la dinàmica històrica de les comarques alacantines entre els segles XI i XV va afavorir que les seues serres s’eriçaren de castells i torres en una època en què aquestes contrades eren un territori disputat de fronteres fluctuants com a part del Xarq al-Àndalus, de primer, i de les corones d’Aragó i de Castella, més tard. Una vegada perduda la seua funció militar, aquestes fortificacions i torres van ser víctimes de l’abandó durant segles i no va ser fins a la segona meitat del segle XX que es va començar a reivindicar el seu enorme valor patrimonial. Els darrers anys, moltes han sigut recuperades i adaptades per a la visita, fins i tot s’han habilitat com a continent d’exposicions i altres usos. Això les ha convertides en un patrimoni únic de gran interès que, amb una planificació adequada i l’aplicació de les noves tecnologies, podria esdevenir un eix de gran rellevància econòmica i turística.
Ponce i Bevià donen resposta en aquest treball a moltes de les qüestions que, durant dècades, han format part de la llegenda que acompanya els castells i les torres entre la població local: qui els va construir i per què?; quin ús van tenir i fins quan?; qui en va ser el propietari i a qui pertanyen ara?… A més, afirmen els autors «hem elaborat una sèrie de fitxes dels que són visitables a hores d’ara amb tota la informació necessària —degudament actualitzada— per a planificar una visita».
Comentarios