El dissabte 27 de juliol, a les 22.30 hores, se celebrarà els XXIII ESCACS VIVENT DE XÀBIA, esdeveniment que organitza des de 1996 la Comissió de Festes Mare de Déu de Loreto amb la col·laboració de l’Ajuntament i que enguany comptarà també amb l’ajuda de CaixaBank (Fundació La Caixa). Aquest esdeveniment cultural va rebre en 2002 el guardó de Festa d’Interés Turístic Nacional.

Es representarà Una família de músics, quatre monstres i un putxero (Una família de músics, quatre monstres i una olla), llibret escrit per Raquel Violero i Héctor Cruañes, que portaran així mateix l’adreça d’escena juntament amb Loreto García i Ana Cruañes com a ajudants d’adreça. La coordinació general serà a càrrec de José Erades i la direcció per part de Rafael Andarias Estevan, director dels Escacs Vivents.

En aquesta edició s’escenificarà una història de fantasia el tema de la qual de fons és la importància de la cultura i les tradicions. Es desenvoluparà en castellà i valencià en un llenguatge fàcilment comprensible per als espectadors (és una obra interpretada per escolars).

Participaran més d’un centenar de col·laboradors, entre músics, cantants, ballarins i figurants, a més dels quaranta escolars que exerciran el paper de peces de la partida. Intervindran l’Orquestra Simfònica de Xàbia sota la batuta de Joan Bou, l’Estudi de Dansa Salomé Rodríguez que comptarà la participació del ballarí Naim El Meslouhi i membres del Taller de Teatre Jove de Xàbia.

Igual que en edicions anteriors, assistirà una personalitat de relleu en qualitat de Convidat d’Honor que juntament amb l’escolar Pau Nieto Bou, classificat en el Torneig Fogueres de Sant Joan d’escacs escolars, conduiran els moviments de la partida.

La representació se celebrarà en l’avinguda de Lepanto on s’instal·laran graderies per a albergar a quasi un miler d’espectadors. L’entrada serà lliure i gratuïta fins a completar aforament.

Els ESCACS VIVENTS DE XÀBIA és un grup de teatre creador d’una modalitat escènica, singular i diferenciada, que suposa una nova forma d’entendre aquesta centenària varietat d’escacs. Es pot definir com “una història contada mitjançant una representació teatral, interpretada per escolars, que pren com a base una partida d’escacs”. En realitat, l’espectador assisteix més a una obra teatral que a la contemplació del desenvolupament d’una partida, de tal forma que no cal saber jugar als escacs per a entendre i gaudir de la representació. Aquesta iniciativa pren elements del teatre clàssic i dels escacs vivents, sorgint una nova modalitat teatral denominada “escacs vivents teatral”.

El grup dels Escacs Vivents, que és una secció de la Comissió Organitzadora, està integrat per una vintena de membres, sent uns quaranta els escolars de 6 i 14 anys, pertanyents a tots els col·legis de la ciutat, els que participen com a figurants cada any. La seua durada aproximada és d’uns setanta-cinc minuts i es duu a terme amb la presència d’un narrador i de dos jugadors que lligen els moviments de la partida. Aquests jugadors són un escolar destacat del Club d’Escacs Xàbia, i un Convidat d’Honor que és una figura de reconegut prestigi.

Com a convidats d’honor s’ha comptat amb rellevants personalitats del món de l’esport, ciència i cultura. Entre ells podríem destacar als escriptors Javier Reverte i Pepa Guardiola, l’actor Álvaro de Lluna, la judoka Isabel Fernández, el tennista David Ferrer (Fill Predilecte de Xàbia), la diplomàtica Consuelo Femenía i els premis Príncep d’Astúries l’astronauta Pedro Duque (Fill Adoptiu de Xàbia), el paleoantropólogo (codirector d’Atapuerca) Juan Luis Arsuaga, i el científic Santiago Grisolía (Pres. del Consell Valencià de Cultura).

Hem d’assenyalar, així mateix, que J. K. Rowling va concedir en 2006 l’autorització expressa per a realitzar l’adaptació a escacs vivents teatrals de la seua primera obra de la saga Harry Potter.

A més, s’han realitzat altres actuacions en Thiviers, França, (ciutat germanada amb Xàbia), Vitòria i Linares (aquesta en el marc del XXV aniversari del prestigiós Torneig de Linares que va comptar l’assistència a la representació del excampeón del món, l’indi V. Anand).